Prijava

Vaša prijava

Sesarov način: Nakon tjedna za povijest, ‘ajmo mi malo na nogomet…


Prije nego svakodnevni večernji žamor i čista sportska energija zavladaju Gradskom dvoranom, prije nego što se kao na traci krenu izmjenjivati sportovi i sportaši, uvertiru već po pravilu odrade košarkaši Gorice. Njihov uhodani, tradicionalni termin treninga je 16 sati, a ništa se nije promijenilo ni ovog ponedjeljka. Iza trenera Josipa Sesara i njegovih igrača je tjedan za pamćenje, tjedan u kojem su prvi put u povijesti ušli među četiri najbolje momčadi u Kupu Krešimira Ćosića, a ponedjeljak poslije ponudio je – relaksaciju. Na rasporedu je bio nogomet, visoki i snažni momci koji inače paraju mrežice na koševima ovoga su puta pokušavali rasparati mrežu na golu.

– Igram li i ja? Kakvo je to pitanje, naravno da igram… Nogomet se ne propušta – sa smiješkom je kazao trener Sesar, veliko košarkaško ime koje se ne srami priznati da mu je nogomet možda čak i malo draži od košarke.

No prije nego što je lopta krenula s centra u jednu sasvim posebnu, košarkašku verziju tiki-take, izvedenu s visokim, košarkaškim tenisicama, Sesar je još malo pogledao unatrag.

– Odigrali smo jednu sjajnu utakmicu protiv Splita u četvrtfinalu, došli do velike pobjede, pogotovo zato što se radilo o domaćinu turnira. Dobro smo se pripremili, momci su reagirali na pravi način, osujetili smo sve što smo pretpostavili da će Split igrati i zasluženo smo pobijedili – krenuo je analizirati Sesar, zastao na trenutak pa se prebacio na Cedevitu u polufinalu, na očekivan, ali malo ipak preuvjerljiv poraz (93-63).

– Je, očekivan je poraz, ali ne mogu biti zadovoljan načinom na koji smo reagirali, pogotovo mlađi igrači, koji su valjda očekivali da će to biti puno lakše… A to je ipak bio protivnik koji je igrao Eurokup, momčad sastavljena od 12 pažljivo selektiranih igrača. Evo, kad sam radio pripremu te utakmice, vidim da počinje Justin Cobbs, pa onda ulazi Jacob Pullen, a na kraj još i Toni Katić… A to je samo jedna pozicija. Jako se teško nositi s takvim protivnikom, očekivati nešto, no svejedno je problem ako izgubiš utakmicu u petoj minuti. I na tome moramo raditi – odlučan je trener Gorice.

Gorica nije imala pravu šansu u sudaru s Cedevitom, koja je osvojila šesti Kup zaredom, a sedmi ukupno. Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Igrači su se već polako zagrijavali za nogomet, dijelile su se momčadi na crne i bijele, ali i Marko Petrović, Acin sin i jedan od najvažnijih igrača Gorice, žrtvovao je dio zagrijavanja za podsjednik na tjedan iza nas.

– Ovih četiri, pet dana u Splitu smo zaista uživali, pogotovo zbog te pobjede protiv domaćina prvoga dana. Jako smo se dobro spremili i znali smo da, ako možda i nismo igrački kvalitetniji, možemo to nadoknaditi borbenošću i željom. Tu smo utakmicu stvarno fantastično odigrali. Nakon svega ostaje malo žal za tim preuvjerljivim porazom od Cedevite, ali očito smo se protiv Splita potrošili previše i fizički i psihički. Ne može to, naravno, biti opravdanje ni izlika, ali svima nam je žao što taj poraz nije bio barem malo manji – kazao je Petrović.

Do kraja je, potpuno očekivano, i šesti put zaredom otišla upravo Cedevita, ni Cibona u finalu nije imala ozbiljnu šansu da ugrozi momčad koja dominira hrvatskom košarkom proteklih godina.

– Cedevita je definitivno druga dimenzija, ali vidi se to i u ABA ligi. Tu su Cedevita, Budućnost, Partizan i Crvena zvezda, svi ostali mogu ih iznenaditi praktički jedino slučajno, svi ostali su kategorija niže. Ove četiri momčadi su, rekao bih, i po budžetu i po kvaliteti možda čak i dvije dimenzije iznad – zaključio je ovaj dio priče trener Sesar.

Taj nogomet koji se igrao u ponedjeljak bio je samo trenutačno opuštanje, odmaranje glave od košarke, ali već od utorka kreće priprema za ono što slijedi u nastavku sezone. Gorica je trenutačno osma na tablici, s pet pobjeda i devet poraza, što znači da ostanak u ligi i dalje nije osiguran.

– Već sam rekao da bih ovu pobjedu u Splitu odmah mijenjao za onu krajem trećeg mjeseca, kad igramo dolje u prvenstvu. Međutim, imamo dosta lakši raspored nego u prvom dijelu sezone, sve momčadi iz donjeg doma dolaze nam u goste, tako da bismo u tim utakmicama trebali biti favorit. Počevši od Zaboka prve subote u ožujku – govori Sesar.

Goricu do kraja sezone čekaju još Zabok doma, Cibona u gostima, Osijek doma, Split u gostima i Alkar doma. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Znaju i igrači što ih čeka, da ulaze u najvažniji dio sezone.

– Sad imamo nešto lakši raspored, nadam se da ćemo skupiti doboljno pobjeda i osigurati lakšu završnicu sezone. Da smo dobili one tri utakmice koje smo u prvom dijelu sezone izgubili jedan razlike, sve bi izgledalo bitno drukčije, ali dobro… Idemo sad svi stati jedan iza drugog, to nam je i najveća snaga, a bude li tako, neće biti problema do kraja – uvjeren je Marko Petrović.

Kraća pauza od klupske košarke dolazi zbog nastupa reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Naše košarkaše čekaju ogledi s Poljskom i Mađarskom, a Sesar o svemu tome štošta zna i iz prve ruke, s obzirom na to da je prošlog ljeta bio dio stožera izbornika Anzulovića. Opći je stav da su izgubljene sve šanse da reprezentacija ode na svjetsku smotru, no trener Gorice to ne vidi tako…

– Malo me nervira situacija u kojoj se smatra da je sve izgubljeno. Ja mislim da nije. Poljska i Mađarska su momčadi koje mi možemo dobiti, bez obzira na to što smo od Poljaka izgubili kad su nam u sastavu bili NBA igrači. Vjerujem da imamo kapacitet i snagu da se s ovim igračima koji su tu vratimo s dvije pobjede. Uz to, Poljska u zadnjem kolu igra protiv Nizozemske doma, u utakmici u kojoj će biti pod velikim pritiskom, a ne treba zaboraviti da je Nizozemska i protiv Litve otišla u produžetak na gostujućem parketu. Možemo tu čekati poraz Poljske, ali naravno da je preduvjet da mi odradimo svoje, odnosno dobijemo i Poljake i Mađare – rekao je Sesar i dodao:

– Ovo je ‘blitzkrieg’ akcija, nekih pet dana treninga, ali mislim da se može dosta toga napraviti. Iako je dosta novih igrača, svi su oni prošli kroz ruke Dražena Anzulovića, sustav igre postavljen je na isti način i ne vjerujem da će biti problema s prilagodbom.