Prijava

Vaša prijava

Bugarski survakari zvonima i strašnim maskama rastjerat će zimu iz Turopolja


Turopoljska fašnička republika priprema se za najiščekivaniji društveni događaj u godini. Grad je okićen i spreman je 2. ožujka ugostiti brojne grupe koje će se Goričanima predstaviti šarenim kostimima i zanimljivim performansima. Da se za naš fašnik čulo i daleko izvan ravnog Turopolja, najbolje govori dolazak skupine Survakara iz sela Gigintsi u zapadnoj Bugarskoj. Svojim zvonima i krznenim maskama zasigurno će rastjerati zimu iz Turopolja. Njihov nastup najbliži je našim zvončarima s područja Kastavštine. Surovska narodna fešta, na kojoj se okupljaju survakari iz cijele bugarske regije Pernik, uvrštena je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

25.02.2017. Velika Gorica – 108. turopoljski fašnik. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– Prijave su još uvijek otvorene, a do sada nam se prijavilo 15-ak grupa. Uobičajeno je da se grupe prijavljuju u zadnji trenutak. Naime, grupe tako od konkurencije kriju teme svojih nastupa. Očekujemo da će se u fašničkoj povorci naći oko 1000 ljudi. Sve će to nadgledati Pajcek, Luk i Žir te Princ Fašnik, a program će voditi Davor Dretar Drele – rekla nam je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

25.02.2017. Velika Gorica – 108. turopoljski fašnik. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Nakon nastupa velikih maskiranih grupa, dan poslije, u nedjelju svoje maske ponosno će pokazati najmlađi.

– Moram naglasiti da imamo odličnu suradnju s našim vrtićima i školama. Kroz cijeli dan u šatoru ćemo imati veliki broj grupa, koje će predvoditi njihovi odgajatelji i učitelji. Moramo ih pohvaliti je se uvijek predstave s kvalitetnim točkama, prekrasnim maskama i zanimljivom scenografijom. Mali fašnik izrazito je zanimljiv gledateljima, a posebice za roditelje i obitelji djece koja nastupaju – dodala je direktorica.

28.02.2017. Velika Gorica – Spaljivanje Fašnika. foto: Anes Šuvalić