Prijava

Vaša prijava

Goričke bebe uživale u zdravim i ukusnim specijalitetima


Radionica o uvođenju čvrste hrane u prehranu beba izazvala je veliki interes kod mama, a našao se tu i pokoji tata. Roditelji i njihove bebice imale su priliku kušati ukusna jela pripremljena prema receptima iz knjige ‘Bebe vole papati’, autora Rebeke Mahorić i Iztoka Jančara. Riječ je o hit knjizi koja postala pravi bestseler.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Knjigu smo izdali prije četiri godine u Sloveniji i četiri puta je rasprodana. Prije dvije godine preveli smo je na hrvatski, a ovdje je kao i u Sloveniji najprodavanija knjiga u ovom području. U knjizi se nalazi 627 recepata za prehranu beba, a recepti su prilagođeni i ostatku obitelji. Namirnice su iste, samo su omjeri drugačiji – rekao nam je Iztok.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na radionici se moglo saznati kada započeti s dohranom, koje namirnice prvo uvesti i kada započeti s uvođenjem alergenih namirnica.

– Uvođenje krute hrane jako je važno zbog razvoja dječjih crijeva. Trebalo bi pokušati dojiti bar prvih šest mjeseci, a onda postepeno uvoditi dvije nove namirnice tjedno. Svaka namirnica daje se tri dana, da se vidi kako dijete reagira. Najbolje je pripremati hranu doma od svježih namirnica. Najnovije preporuke su uvoditi sezonsku hranu u dječju prehranu – objasnila nam je Blaženka Mrkonjić, patronažna sestra.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Naša sugovornica upozorila je na štetne navike koje je primijetila kod jednog dijela roditelja.

– Mame dosta vole hrenovke, a ja ih upozoravam da ih izbjegavaju. Bolje je napraviti domaću kašicu ili jednostavno djetetu dati griz ili žgance. Hrenovke, paštete i slične proizvode najbolje bi bilo uvoditi što kasnije, nakon prve ili čak druge godine života – dodala je patronažna sestra.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na radionicu je došla i mama malog Lukasa i naša kolegica Đana Kotroman.

– Ovakve radionice su super stvar. Kad su nam klinci mali, trudimo se hraniti ih najzdravije što možemo. Ponekad nam ponestane ideja, a u ovom njihovom periodu života jako je važno kombinirati namirnice. Važno je znati pripremiti zdrav obrok, koji će klincima biti ukusan i vizualno primamljiv – otkrila nam je Đana.


Objava rezultata natječaja