Prijava

Vaša prijava

U Strukovnoj školi pozvali učenike i djelatnike: ‘Danas se nosi ružičasto!’


Osim što svoje učenike pokušavaju obrazovati, u velikogoričkoj Srednjoj strukovnoj školi odlučili su pokušati djelovati i odgojno. Iskoristili su svjetsku manifestaciju i pozvali sve svoje učenike i djelatnike da se pridruže borbi protiv jednog od najvećeg problema u današnjem obrazovanju, a to je nasilje među djecom.

“Zadnje srijede u veljači u Hrvatskoj se obilježava Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a kojeg je 2017. godine potvrdio i Hrvatski sabor. Poznatiji kao Pink Shirt Day, Dan ružičastih majica je kao ideja nastao 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je u znak podrške svojoj majci teško oboljeloj od karcinoma dojke, u školu došao u ružičastoj majici, zbog čega je bio izložen vršnjačkom nasilju. U znak potpore zlostavljanom dječaku, njegovi školski kolege su također počeli nositi ružičaste majice koje su ubrzo, na globalnoj razini, postale simbol borbe protiv među vršnjačkog nasilja u školama.

Problem vršnjačkog nasilja je prisutan u našem okruženju i zato moramo reagirati. Nije svatko od nas doživio nasilje, ali moramo biti svjesni da postoje oni koji jesu. Možda je to netko od naših prijatelja, braće i sestara, a možda netko za koga niti ne znamo. Pružimo im podršku zauzimanjem stava protiv nasilja.

I ove godine, taj dan ćemo obilježiti odijevanjem ružičaste majice i to u srijedu 27. veljače. Svi su pozvani sudjelovati u ovom plemenitom činu, učenici, roditelji, učitelji i svo ostalo osoblje škole.

Odijevanjem majice doista možemo učiniti promjenu. Ako pomognemo jednoj osobi u borbi protiv vršnjačkog nasilja, napravili smo velik posao.

U srijedu, 27. veljače, velik će dio Hrvatske osvanuti u ružičastom.

Neka ružičasta bude i naša škola!”