Prijava

Vaša prijava

Možda je danas pravi dan da donesete životnu odluku


O štetnosti pušenja i rizicima koje ono nosi medicina je rekla svoje. No, postoje ljudi koji bez obzira na svjesnost rizika koje ova društveno prihvaćena ovisnost nosi i dalje konzumiraju duhanske proizvode. U duhanskom dimu pronađeno je oko četiri tisuće raznoraznih otrova, a najvažnija tvar u cijeloj priči je nikotin koji je zaslužan za stvaranje ovisnosti.

– Prema procjenama, u Hrvatskoj svaka četvrta osoba starija od 15 godina puši, a od posljedica pušenja godišnje umre više od 10 tisuća osoba. Čak 76 posto mladih u dobi od 13 do 15 godina probalo je cigaretu, a oko 10 posto je nastavilo pušiti svakodnevno. Najveći broj mladih počinje pušiti u srednjoj školi, međutim primjećuju se i trendovi početka pušenja krajem osnovne škole – poručili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.

Možda je pravo vrijeme da se odlučite na taj hrabar korak i ostavite cigaretu. Prestanak pušenja značajno utječe na poboljšanje zdravlja i smanjuje rizike oboljenja od teških bolesti. Nakon dva tjedana povećava se plućna funkcija i poboljšava cirkulacija, nakon mjesec dana smanjuje se kašalj i povećava se kapacitet pluća, nakon godine dana rizik nastanka koronarne srčane bolesti smanjen je napola u odnosu na pušača, nakon pet godina smanjuje se i rizik od moždanog udara, a nakon 10 godina rizik od raka pluća smanjen je napola u odnosu na pušače.

Za one koji ne mogu sami riješiti ovaj problem tu je i Škola nepušenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koja je građanima dostupna cijele godine. Svi zainteresirani informacije mogu dobiti na telefon 01 38 30 066.


Prvi je dan Korizme i Hrvatski dan nepušenja