Prijava

Vaša prijava

Goričko Veleučilište centar izvrsnosti u optometriji


U vijećnici Veleučilišta Velika Gorica danas je javnosti predstavljen projekt koji je u potpunosti financiran iz Europskog Socijalnog Fonda pod nazivom “Specijalistički diplomski stručni studij optometrije – Specialist Graduate Professional Study in Optometry”. Prvi je to studij master razine u Hrvatskoj, koji će zbog niže školarine i cjenovno konkurirati visokim učilištima u Europi sa sličnim studijskim programom.

Prodekan za međunarodnu suradnju i projekte, mag. ing. aeronaut. Alen Stranjik, voditelj projekta ispred VVG-a, istaknuo je kako je došlo vrijeme da se poveća priljev stranih studenata na diplomski studij optometrije, čije izvođenje se planira od listopada 2020. godine.

-Svake godine na gorički studij optometrije dolazi 15-ak studenata iz Slovenije. Da bismo postali privlačno odredište i za europske, te međunarodne studente, do sada nas je priječila jezična barijera. Diplomskim studijem koji će se izvoditi na engleskom jeziku  po principu e-učenja, postoji  potencijal da se broj stranih studenata na VVG-u poveća – rekao je mag. ing. aeroing. Alen Stranjik.

Gospođa Mia Bolf ispred Učilišta Ambitio, koji je partner ovog projekta, izrazila je zadovoljstvo doprinosa akademskoj zajednici kroz ovaj hvalevrijedan projekt.

-Kao partneri projekta, angažirali smo se kroz analizu tržišta s glavnim ciljem da se detektiraju potrebne vještine i znanja u svrhu povećanja konkurentnosti visokog obrazovanja u Hrvatskoj u odnosu na svjetsku razinu – rekla je Mia Bolf.

U šetnji laboratorijem  gdje budući mladi optometristi ‘bruse’ svoje znanje, te naučenu teoriju primjenjuju u praksi, sreli smo studenticu Doru Grle, koja je netom odradila pregled oštrine vida i površine oka za leće jednoj djevojci.

– Vijest da se otvara diplomski studij na VVG-u dočekala sam s oduševljenjem, jer bi mi se otvorila veća mogućnost na tržištu rada. Dodatne dvije godine proširile bi aspekte, širinu i područje stečenog znanja,  a isto bi mi bilo od velike koristi u profesiji – rekla nam je studentica treće godine preddiplomskog studija optometrije, Dora Grle.

Koliko je VVG privlačan strancima, pokazuje i činjenica da na konferenciju za optometriju, koja se u Velikoj Gorici održava od 2012. godine dolaze stručnjaci iz SAD-a, Kanade, Indije, kako bi bili u tijeku s novim saznanjima ovog područja, a na prošloj konferenciji sudjelovalo je čak 44 države. To nam govori da je Hrvatska našla svoje mjesto  na popisu poželjnih destinacija za razvoj i istraživanja u ovom području.

Galerija fotografija