Prijava

Vaša prijava

Pripadnicama ljepšeg spola ‘Dan žena’ treba biti svaki dan


Međunarodni dan žena obilježava se u svijetu već više od stotinu godina, na taj dan slavi se hrabost i odlučnost žena koje su imale osobitu ulogu u povijesti svojih zemalja i zajednica, te poziva na promjene koje će osnažiti ženska prava.

Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. godine u SAD-u, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Taj dan predstavlja povijesnu borbu žena za ravnopravnost, kojom su izborile pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu te sva temeljna prava osigurana zakonima. U Europi je priča išla malo drugačije – godinu dana kasnije, Clara Zetkin, istaknuta njemačka feministica, na Prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu predložila je proglašenje jednog dana u godini u čast ženskih prava, kako bi se taj dan označio simbolom borbe za jednako pravo glasa, zaštitu žena i djece. Njezina sugestija je prihvaćena i prvi Dan žena obilježen je 19. ožujka 1911. Tek kasnije je to promijenjeno u 8. ožujka, jer su toga dana 1917. žene u Sovjetskom Savezu dobile pravo glasa.  Ujedinjeni Narodi ovaj datum, koji i dan danas obilježavamo, prihvatio je 1975. godine proglasivši ga Međunarodnim danom žena.

Unatoč trnovitom putu, danas su žene obrazovanije i postigle su ravnopravnost s muškarcima. U Hrvatskoj je na visokim učilištima više studentica, odnosno 56,7 posto, a isto tako žene čine 60 posto diplomiranih studenata, dok je udio doktorica znanosti u 2016. iznosio 55 posto. Drage žene, nemojte zaboraviti svoju vrijednost i sposobnosti, svaka od nas je posebna na svoj način i nezamjenjiva, sve smo mi junakinje! Who run the world? WOMEN!

Sretan nam naš dan, drage djevojke, žene, majke i kraljice!