Prijava

Vaša prijava

Imate turopoljski čardak? Obnovite ga uz pomoć potpora!


Turopoljci, znate li kako i kada su nastali čardaci u turopoljskim naseljima? Tradicija je to u našem kraju više od 150 godina. A zašto?

Naime, u drugoj polovici 19. stoljeća područja doline Kupe i Save bila su povremeno poplavljena. Zbog velike vlažnosti tla, Turopoljci su podizali svoje kuće na stupove i tako su nastali čardaci. Donji dio drvenih kuća nikada nije služio za stanovanje, već su stambene prostorije bile isključivo na katu. Najpoznatije primjerke ove gradnje i danas možete pronaći u Mraclinu i Posavini s poput čipke prekrasno izrezbarenim trijemovima i vanjskim stubištima, no mnogo ih je koji su u derutnom stanju i vape za obnovom. Njihova vrijednost i turistički potencijal ogromni su, čuvari su to narodnog iskustva, znanja i vještine.

Potaknuti sviješću o tradicionalnim vrijednostima i očuvanjem turopoljske baštine i njenog krajobraza, Grad Velika Gorica raspisao je Javni poziv za dodjelu bespovratnih financijskih potpora iz gradskog proračuna za obnovu ovih predivnih drvenih kuća.

Turopoljci, ako u Vašem dvorištu stoji čardak kojeg treba očuvati, prijavite se, jer će Grad Velika Gorica dodijeliti financijske potpore za obnovu tradicijskih objekata u maksimalnom iznosu do 50% od traženog iznosa navedenog u prijavnom obrascu, a najviše do 50 tisuća kuna. Pritom je navedeno da su troškovi unutarnjeg uređenja objekata koji služe isključivo za stanovanje neprihvatljivi troškovi te se za njih neće odobravati financijske potpore.

Javni poziv za podnošenje prijava otvoren je do 2. svibnja 2019. godine, a interesenti mogu saznati više o istom na stranicama Grada Velika Gorica!