Prijava

Vaša prijava

Uspješan pilot-projekt VG Čistoće: Reciklira se i 100% više nego prije!


Kako bi prikupili sve informacije potrebne za uspostavu novog, cjelovitog i učinkovitog sustava prikupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te reciklabilnih vrsta otpada na području Grada Velike Gorice, u VG Čistoći su pokrenuli pilot-projekt koji je počeo u veljači. Potrebno je utvrditi odgovarajuće uvjete obavljanja javne usluge u kojoj je kriterij za obračun cijene zapremina spremnika za miješani komunalni otpad i broj pražnjenja tog spremnika u obračunskom razdoblju od jednog mjeseca, a sve s ciljem da se poveća ukupna količina odvojeno prikupljenog otpada te da se smanji količina miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište.

Kako bi do 2020. godine količine odvojeno prikupljenog otpada trebale doseći razinu od 50 posto ukupne količine proizvedenog otpada, VG Čistoća je u svoj pilot-projekt uključila 700 korisnika iz obiteljskih kuća te 700 korisnika iz stambenih zgrada. U ovom slučaju riječ je o kućama i zgradama smještenima u gradskim četvrtima “Vladimir Nazor” i “Stari grad”, a za potrebe pilot-projekta korisnici su opremljeni posudama za odvojeno prikupljanje otpada. Pa da ponovimo gradivo – žute su za plastični i metalni ambalažni otpad, plave za papir i karton, smeđe za odvajanje biootpada, a u zgradama su i spremnici za staklo.

Rezultati pilot-projekta kažu da je u prvih mjesec dana dostignuta razina od gotovo 35 posto odvojeno prikupljenog otpada od ukupne količine, što je porast razvrstavanja veći od 100 posto u odnosu na dosadašnje podatke koji su vrijedili za područje Velike Gorice. Brojke govore sljedeće; tijekom veljače je u sklopu pilot-projekta odvajanja “na kućnom pragu”, u što su uključene samo fizičke osobe, prikupljeno ukupno 49.720 kilograma otpada. Kad bismo išli raščlanjivati, 32.760 kilograma odnosi se na miješani komunalni otpad, a korisnog otpada bilo je 16.900 kilograma, za što postoje i detaljniji podaci. Tako znamo da u to spada 7400 kilograma biootpada, 4720 kilograma plastične i metalne ambalaže te 4840 kilograma papira.

Kako bi se dobila što kompletnija slika o količinama odvajanja otpada, od 1. ožujka do 30. travnja u provedbu pilot-projekta uključeni su i poslovni korisnici spomenutih četvrti. Miješani komunalni otpad (zeleni spremnik) odvozit će se dva puta mjesečno, jednako kao i plastična i metalna ambalaža (žuti spremnik), dok će se biorazgradivi komunalni (smeđi spremnik) otpad odvoziti četiri puta, a papir (plavi spremnik) jednom mjesečno.

– Obzirom na to da je za vrijeme trajanja pilot-projekta dinamika odvoza miješanog komunalnog otpada smanjena, korisnicima obiteljskih kuća ponuđena je mogućnost preuzimanja dodatnih besplatnih vreća za miješani komunalni otpad. Pokazalo se da potražnja tih dodatnih vreća nije znatno velika, što nam govori da bi novi sustav gospodarenja otpadom, odnosno odvojeno prikupljenog otpada mogao zaživjeti. Prema promatranome, vidi se napredak iz tjedna u tjedan, što znači da bi željena razina odvajanja otpada, odnosno prikupljanja korisnog otpada, mogla doseći 50 posto, što nam i nalaže EU direktiva – poručuju iz VG Čistoća i dodaju:

– Situacija kod odvajanja otpada, što se tiče zgrada, početkom provedbe pilot-projekta nije bila toliko obećavajuća kao što je to bilo kod obiteljskih kuća, obzirom na energetsku obnovu zgrada, no kako vrijeme odmiče, tako se i stanje poboljšava.

Istaknuto je i kako VG Čistoća zahvaljuje, odnosno pozdravlja zainteresiranost, trud i zalaganje korisnika za ovakav sustav odvajanja otpada “na kućnom pragu”. Povratne informacije kažu da su zadovoljni korisnici voljni i dalje odvojeno prikupljati otpad.

– Uz zajednička zalaganja, pravilnim odvajanjem otpada iskoristit ćemo korisne dijelove otpada, a ujedno smanjiti količine miješanog komunalnog otpada koje se trajno odlažu na odlagalište. Nastavimo se i dalje brinuti o našem okolišu, uz tri zlatna pravila recikliranja: reciklirajte sve što se može reciklirati, pazite što bacate u koju posudu i smanjite uporabu plastičnih vrećica – pozvali su iz VG Čistoće.