Prijava

Vaša prijava

Zelenilo, Irska i djeteline – Dan Svetog Patrika


Pivo, hrana, irska glazba i lude zabave krenule su tek 1995. godine, kada se dan svetog Patrika počeo koristiti u turističke svrhe kao promocija Irske. Sve do 1970. godine, irski su zakoni zabranjivali ugostiteljskim objektima raditi na taj dan. Najmasovnija proslava Dana svetog Patrika je u Dublinu u Irskoj, iako je prva održana u Bostonu u SAD-u 1737. godine. Od tada se diljem SAD-a slavi Dan svetog Patrika, iako tamo nije službeni praznik. Prema popisu stanovništva 84,2% građana Republike Irske su katolici, stoga je ovaj dan  svetkovina koju slave u crkvi, a popodne sa svojim obiteljima. Kršćanstvo je došlo u Irsku početkom petog stoljeća, a prošireno je radom ranih misionara i više slavnog sveca Patrika.

Tko je bio sveti Patrik?

Patrik o kojem pričamo uopće nije bio Irac. Rođen je oko 385. godine u Velikoj Britaniji, a njegovo pravo ime bilo je Mevin Sukat (lat. Magonus Sucatus Patricius). U Irsku je stigao kao rob,Kad je imao šesnaest godina oteli su ga gusari i odveli u Irsku gdje je postao pastir. Čuvajući stada ovaca postao je pobožan, a nakon nekoliko godina ropstva uspio je pobjeći u Britaniju gdje se zaredio i uzeo ime Patrik. Imao je veliku ulogu u preobraćanju Iraca na kršćanstvo, organizirao je biskupije diljem Irske pa i šire.

Zašto djeteline i zelena boja?

Prve asocijacije na Irsku i Sv. Patrika svakako su djetelina i zelena boja. Naime, Sveti Patrik je djetelinu upotrebljavao da prikaže Ircima Presveto Trojstvo. Djetelina je četverolisna jer četvrti list predstavlja božju milost, odnosno sreću. Drugi najvažniji simbol dana svetog Patrika je zelena boja. Iako je u početku plava boja simbolizirala ovaj dan, s vremenom je zamijenjena zelenom. Osim što je jedna od tri boje na irskoj zastavi, zelena je boja djeteline i podsjeća na zeleni pejzaž Irske.

 Osim u SAD-u i Irskoj, Dan svetog Patrika svake godine postaje sve masovniji a proslave se održavaju diljem svijeta. Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu svake godine posjeti preko milijun ljudi.