Prijava

Vaša prijava

Lučićevi dani: Četiri dana sjećanja na velikog skladatelja, župana, industrijalca, trgovca…


Ove godine obilježava se 130. godišnjica rođenja našeg poznatog Turopoljca Franje pl. Lučića. Njemu u čast ove godine će se održati manifestacija ‘Lučićevi dani’ od 28.ožujka 2019. do 31.ožujka 2019. u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. U ova četiri dana moći se se vidjeti sav opus koji je za života napravio Franjo pl. Lučić.

Rođen je u Kučama 31. ožujka 1889., a umro je u Zagrebu 16. ožujka 1972. godine. Bio je poznati hrvatski skladatelj, orguljaš i glazbeni teoretičar. Kao skladatelj bio je sklon crkvenim i duhovnim oblicima, a u središtu zanimanja bile su mu orgulje. U opusu od 120-ak djela – skladbe za orgulje, orkestar, vokalna i crkvena glazba – ističu se Prva simfonija (1917.), jedna od prvih modernih hrvatskih simfonija, kantata Noć na Uni i Koncert za orgulje i orkestar, prvo djelo te vrste u hrvatskoj glazbi. Neko vrijeme bio je orguljaš zagrebačke katedrale.

Izabran je za župana Plemenite opčine Turopoljske 13. prosinca 1918. Mandat mu je dvaput produljen, tako da je kao župan djelovao punih devet godina. Borio se za poljoprivrednu reformu i očuvanje turopoljske zajednice, a uspijeva zadržati opseg, autonomiju i imovinu Plemenite opčine Turopoljske. Lučić potiče i razvija materijalna dobra ostvarenjem industrijskih i financijskih pothvata, pa gradi ciglanu u Mraclinu, osniva vlastite štedioničke zadruge i razvija trgovinu.

Zbog svega toga, zbog njegova ogromnog značaja za naš kraj, Franjo pl. Lučić danas ima i bistu pokraj Muzeja Turopolja, njegovo ime nosi i gorička glazbena škola, ali i ulica koja vodi do crkve NBDM-a. Sasvim dovoljno razloga da se naši sugrađani kroz četiri dana prisjećanja još bolje upoznaju s likom i djelom jednog od najvažnijih ljudi u povijesti Turopolja…

ČETVRTAK, 28. 3. 

misa u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije – 18.30 sati

SVEČANA MISA UZ SUDJELOVANJE GRADSKOG PJEVAČKOG ZBORA FRANJO PL. LUČIĆ

PETAK, 29. 3.

Izložbeni prostor POUVG – 19:00 sati

IZLOŽBA MEMORABILIJA FRANJE PL. LUČIĆA

Vijećnica POUVG – 19:30 sati

SVEČANA AKADEMIJA

Život i djelo Franje pl. Lučića

SUBOTA, 30. 3.

Dvorana Galženica – 19:30 sati

KONCERT POSVEĆEN FRANJI. PL. LUČIĆU

NEDJELJA, 31. 3.

TUROPOLJSKE SKITNJE „TRAGOM FRANJE. PL. LUČIĆA“

Misa u Zagrebačkoj katedrali – 19:00 sati

KONCERT ‘TRAGOVI TUROPOLJA U KATEDRALI