Prijava

Vaša prijava

FOTO Dan narcisa važna je poruka svim ženama!


Brojni Goričani jutros su kupovinom buketa podržali humanitarnu akciju Dan narcisa. Organizirala ju je Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, a sva prikupljena sredstva bit će usmjerena u rad na prevenciji ove opake bolesti.

– Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije naglašava važnost pregleda i edukacijama koje provodi sa ženama po pitanju samopregleda. Ova se Udruga financira  iz proračuna Zagrebačke županije jer smatramo da se osvješćivanjem ženske populacije o tom problemu potiče žene na redovite kontrole, a budući da rano otkrivanje raka dojke nerijetko podrazumijeva uspješno izliječenje -zamjenica župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak.

23.03.2019. Velika Gorica – Dan narcisa. Foto: Tomislava Bradić, David Jolić/cityportal.hr

Jedno od najvažnijih oružja u toj borbi zasigurno je samopregled, a glavni cilj Udruge edukacijom protiv raka dojke upravo je popularizirati ovu metodu među ženama i educirati ih kako je pravilno izvoditi.

– Ova bolest ne poznaje godine, stoga je izrazito bitan mjesečni samopregled između petog i desetog dana menstrualnog ciklusa, kojim se mogu uočiti promjene, a u kombinaciji s mamografskim i ultrazvučnim pregledima značajno se povećava mogućnost ranog otkrivanja karcinoma. Nisam zadovoljna odazivom žena dobne skupine 40-50 godina koje su najrizičnija skupina. Žene su generalno postale svjesnije da moraju brinuti o svom zdravlju, što pokazuju i  statistički podaci, naime, brojka od 1000 spustila se na oko 850 zahvaljujući ovoj akciji – rekla je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge.

23.03.2019. Velika Gorica – Dan narcisa. Foto: Tomislava Bradić, David Jolić/cityportal.hr

Ispred Tržnog centra okupio se veliki broj poznatih lica iz političkog i društvenog života našeg grada. Među njima bio je i gradonačelnik Dražen Barišić.

– U našoj Velikoj Gorici svjesni smo da je rak dojke izrazito opasna bolest, koja nam danas uzima puno ženskih života i uništava obitelji. Prevencija je ključna, jer se bolest može spriječiti odmah začetku eventualnu mogućnost nastanka, ali i pospješiti sam proces liječenja – gradonačelnik Dražen Barišić.

23.03.2019. Velika Gorica – Dan narcisa. Foto: Tomislava Bradić, David Jolić/cityportal.hr

U Hrvatskoj se godišnje 2500 žena suoči s dijagnozom smrtonosne bolesti karcinoma dojke, a stopa smrtnosti među najvišima je u Europi. Upravo zato važno je osvijestiti društvo o važnosti preventivnih pregleda i samopregleda žena kako bi se smrtnost od raka dojke smanjila na najmanju moguću mjeru.

Galerija fotografija