Prijava

Vaša prijava

Najduža kosa u gradu! ‘Naša tajna je u koprivi, jajima, pivu i malo octa…’


Gospođu Maru Gršetić i njezine dvije kćeri, Višnju i Sanju, više-manje svi znamo kao žene koje stoje iza jednog od najstarijih velikogoričkih restorana “Crni grozd”, no ovoga puta donosimo priču o onome što njih čini posebnima, a mnoge od nas ženstvenima. To je, naravno, kosa. Ove simpatične dame mogu se pohvaliti najduljom kosom u našem gradu, a možda čak i u cijeloj zemlji.

Majka Mara (69) priča nam kako je kao mala imala duge pletenice, zbog kojih su je prozvali Zagorka, a dala ih je odrezati u trećem razredu osnovne škole. Vjerojatno zbog zadirkivanja. N, desetak godina kasnije, izgovaranjem sudbonosnog “da”, udajom za svoga supruga, odlučila je ponovno pustiti kosu. Kako kaže, narasla je “preko guzice”. No gospođa Gršetić nije bila prva u njezinoj obitelji koja je imala izrazito dugu kosu. Sve je, priča nam Mara, krenulo još s njezinom majkom, nažalost sada pokojnom gospođom Marijom, čija je kosa sezala preko bokova.

U današnje vrijeme nije problem održavati kosu, bilo kratku, bilo dugu. Od brojnih frizerskih salona, pa do raznih preparata koje možemo pronaći u trgovinama, postoji mnogo načina kako to lakše izvesti. No, prije pedesetak godina nije bilo šampona s egzotičnim sastojcima, raznih maski, pakunga, silikona i slično, pa su žene morale posegnuti za prirodnim, domaćim sastojcima. Uz malo mašte i prave kombinacije stvorile su proizvod od kojeg je njihova kosa bila zdrava i meka. Upravo na tragu toga, danas brojni proizvodi sadrže maslinovo ulje, koprivu, češnjak i slično.

Lak za kosu? Ne, voda i šećer!

Gospođa Mara otkrila nam je i nekoliko recepata za domaće preparate. Kosu je povremeno prala sa šamponom/smjesom od jaja i octa, a ispirala je, osim s vodom, i s malo octa. Druga pak kombinacija uključuje koprivu, koja je jako zdrava za kosu.

– Kopriva se ubrala, namočila u vodu i tako poklopljena stajala je otprilike 14 dana. Nakon toga se ocijedila i s tom vodom prala se kosa. Kopriva je zapravo bila neka vrsta zaštite za kosu, ali ujedno je služila i za njezin brži rast – kaže nam Mara.

Kad se radi o preparatu koji će učvrstiti frizuru, odnosno o laku za kosu, gospođa Mara i za to ima rješenje. Ponekad je znala u vodi pomiješati šećer i time počešljati kosu. Druga opcija bila je češljanje pivom.

Danas Mara ima kosu dugu 80 centimetara i pušta je posljednjih pet godina. Na pitanje koliko joj duga kosa predstavlja brigu, kaže – nikakvu. Sve je samo stvar navike.

Kosu pere dva puta tjedno, više od toga nije preporučljivo jer fen isušuje kosu, a često se dogodi da i popuca. I nikad je ne suši do kraja. Možda je baš to tajna zdrave i duge kose?!

– Jedino što zna oduzeti dosta vremena je ispiranje od šampona i regeneratora, no kad se čovjek navikne, sve je lako – rekla je Mara te dodala kako je oduvijek bila za neke “lude” frizure, ali i promjene. U nekoliko je navrata kosu šišala na kratko, kombinirala je razne boje, i nije joj bilo žao.

Nekako je bilo logično da, nakon bake i majke, tradiciju duge kose nastave i kćeri. Starija kćer, danas 49-godišnja Višnja, kosu je počela puštati 1998. godine, kad je imala 27, a danas ima pak oko 120 centimetara. U restoranu ćete je zateći uglavnom s pletenicom, kosom svezanom u rep ili pričvršćenom ukosnicama, a kad nije na radnom mjestu, možete je vidjeti s raspuštenom kosom.

Jaje, ricinusovo ulje i rum

– Prije, kad sam imala malo više slobodnog vremena, radila sam pakung od jednog jajeta, malo ricinusovog ulja i malo ruma. To se sve dobro promiješalo i premazalo po kosi. Obavezno sam stavila vrećicu preko glave i pustila da tako odstoji između dva i tri sata. I potom se sve dobro ispere. Ovaj pakung, osim što pomaže pri rastu kose, jako je zdrav i hranjiv – kaže nam Višnja.

I ona je voljela eksperimentirati s frizurama, isprobavati razne varijante, gotovo se poigravati sa svojom kosom. U srednjoj školi je, priča nam, bila ošišana skroz na kratko, a kako se mijenjala trenutačna moda, tako je ona mijenjala svoj izgled, dužinu i boju kose.

– S dugom kosom stvarno možete sve, napraviti frizuru kakvu god poželite, od one najjednostavnije pa do onih malo složenijih. Evo recimo sama si mogu isplesti pletenicu, ali za ‘riblju kost’ trebam pomoć. No, opcija i kombinacija je mali milijun – kazala je Višnja.

Što se tiče odlazaka frizeru, tu su pomalo oprezne i vjerne jednome. Šišaju se svega dva ili tri puta godišnje – i to samo oštećene vrhove. Jedan od načina kako potaknuti rast kose, ali i kako bi ona bila što zdravija, je pravilno i redovito šišanje. Neki će reći kako frizera treba posjetiti svaka dva mjeseca, odnosno svakih osam do 12 tjedana, no primjenom kućnih/domaćih pakunga odgađate odlazak u frizerski salon. Kosa puno brže napreduje ako joj se redovito podrezuju vrhovi, a osim toga, svježe ošišani vrhovi izgledaju punije pa ćete tako postići i željeni volumen.

Kolekcija od 300 Barbika!

Naravno, riječ je mlađoj sestri, Sanji Gršetić, svestranoj profesorici u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, čija bi priča mogla ispuniti i nekoliko stranica naših novina, a njena majka, naša sugovornica Mara, kaže kako se kao dijete nije baš voljela češljati jer ju je to čupalo. No to je nije spriječilo da 2009. godine bude proglašena ženom s najduljom kosom u Hrvatskoj – izmjereno joj je čak 164 centimetra, što je otprilike do gležnja. Danas ipak ima nešto kraću kosu, no zato ima jednu od najvećih kolekcija Barbika – njih 300. Dio njih možete razgledati na Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice “Vlado Gotovac” u Rimskoj ulici u Sisku, a povodom šezdesetog rođendana ove popularne lutke.