Prijava

Vaša prijava

Početak Velikog Tjedna u Turopolju


Diljem Hrvatske danas se obilježava Cvjetnica ili ‘Nedjelja muke Gospodnje’, u čijem središtu je  Kristovo trpljenje na križu, prepoznatljivo po pjevanju Muke Gospodinove iz Evanđelja po Mateju. Ovaj naziv u rimskoj Crkvi prisutan je od osmog stoljeća, kada je objedinjena istočna i zapadna tradicija. Naime, osim rimske, u istočnoj ili jeruzalemskoj tradiciji u četvrtom stoljeću današnjoj nedjelji nadjenut je drugačiji naziv – ‘Nedjelja palmi’, kroz koji se naglašava Kristovo mesijansko poslanje.

Pušleki koji se slažu dio su narodnog običaja koji je izrastao iz liturgije Velikoga Tjedna. Iako tekstovi Evanđelja govore o palminim i maslinovim grančicama, jasno je da takvih biljaka u Turopolju nema, a KUD Preslica dočarao je običaj turopoljskog kraja povodom Cvjetnice.

– U svom okruženju brali smo grančice bršljana, imele, cice-mace i rascvale voćke pomoću kojih smo složili turopoljsko-pešćensku kiticu ukrašenu svilenim nitima, a bilo je tu i maslinovih grančica koje Turopoljci naročito vole iako nisu karakteristično bilje našega kraja. Prije odlaska na misu, djevojke se obično umiju u hladnoj mirisnoj vodi u kojoj su se upale latice netom procvalog rosnog proljetnog cvijeća. Naime, prema narodnom običaju turopoljskog kraja, na ovaj način djevojke čuvaju ljepotu svoga lica, te svježinu i rumene obraze – opisali su iz pešćenskog KUD-a Preslica.

Ljudi su se na različite načine domišljali što bi bilo prikladno donijeti danas na blagoslov, budući da je najpoznatiji cvijet i grančica koja se u Turopolju nosi drenek, koji je ove godine prerano procvao i više ga nema. Župnik Branimir Motočić vjernicima je prenio simboliku ovog katoličkog obreda i smisao Velikog Tjedna, kojim ćemo dočekati Uskrs, najveći i najvažniji kršćanski blagdan.

– Slaviti Cvjetnicu i nositi pušlek na blagoslov znači željeti dati svoje najbolje iz života za Isusa Krista. Na taj način u traženju lijepoga u svome životu vjera nas oblikuje. Činiti dobro znači biti spreman na žrtvu, a svaka naša žrtva za dobro posvećena je Isusovom žrtvom na križu – kazao je pešćenski župnik Branimir Motočić.

Galerija fotografija