Prijava

Vaša prijava

FOTO ”Jazz na kotačima” u Osnovnoj školi Šćitarjevo


Zanimljiva Radionica ”Improvizirajmo zajedno” za učenike petih i sedmih razreda Osnovne škole Šćitarjevo na temu jazz glazbe, ”Jazz na kotačima”, održana je u školskoj sportskoj dvorani krajem prošlog tjedna, u petak, 12. travnja 2019. godine. Radionicu je vodila cijenjena hrvatska jazz vokalistica Lela Kaplowitz kojoj su asistirali njen suprug pijanist Joe Kaplowitz i majstor na saksofonu.

12.04.2019. Šćitarjevo – Radionica ”Jazz na kotačima” u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predstavljeni su instrumenti (klavir, tuba, bubnjevi, male ručne udaraljke) i  značajke jazz glazbe (ritam i improvizacija – temelj jazz glazbe). Predstavljen je i step ples te kratka povijest i razvoj stepa. Demonstrirane su jazz izvedbe te nastanak i razvoj jazz glazbe. Učenici su bili vrlo pažljivi slušatelji i rado su pratili umjetnicu u njenom naumu da im približi tu vrstu glazbe, koja im je ukratko kazivala riječju i pjesmom nastanak gospela, bluesa, swinga. Na kraju, razgovaralo se i glazbom demonstrirao razvoj jazza do danas (etno jazz, fusion, moderni jazz).

12.04.2019. Šćitarjevo – Radionica ”Jazz na kotačima” u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Lela Kaplowitz je jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom, nastupala je u Madison Square, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku te na mnogim prestižnim jazz festivalima. Nastupala je s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta (Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker, Dick Griffin, Charles Tolliver, …). Na međunarodnom natjecanju jazz vokalistica u Finskoj (2009.) osvojila je prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobila titulu ”Lady Summertime”. Najnovijim autorskim albumom ”With Every Breath” dokazuje svoju zrelost jazz pjevačice svjetskih razmjera i skladateljsku osebujnu kreativnost.

Lela je voditeljica Udruge ATOM s kojom putuje po cijeloj Hrvatskoj i održava radionicu ”Jazz na kotačima” za djecu i mlade te promiče jazz glazbu mladim naraštajima. Danijela Lela Kaplowitz je magistrica ekonomije.

Galerija fotografija