Trener Perica Vidak ima samo 29 godina i bliži se stotoj utakmici na klupi seniora, a ide mu odlično

Kurilovec je već šest kola za redom neporažen u III HNL zapad ostvarivši u 8 dosadašnjih utakmica pet pobjeda (Novigrad, Vrbovec, Krk, Maksimir i Zagreb), dva remija (Vinogradar i Orijent), a jedini minimalni poraz nogometaši Kurilovca proljetos upisali su još 2. ožujka na gostovanju kod HAŠK-a. U strijelce 20 postignutih golova upisalo se čak 10 igrača (Kelava 5, Matoš 2, Humeljak 3, Slunjski 2, Rajić 3, a po jednom su u mrežu protivnika pogađali Čunčić, Sedlaček, Roginić, Banović i Velić), od stopera, veznih i napadača. Momčad na terenu djeluje moćno i raznovrsno.

Uoči pripremnog razdoblja kod trenera Perice Vidaka nije bilo prevelikog optimizma i nade da ćete doći do ovakvog rezultata za proljetni nastavak sezone?
– Ulazak u sami drugi dio prvenstva bio je satkan od velikog broja upitnika koji su i nama samima izvlačili dosta bora na lice. Neki od igrača koji su iskočili prvi dio sezone otišao je u viši rang dok je dijelu igrača jednostavno bilo previše obaveza kroz trenažni i natjecateljsko razdoblje. Dovoljno govori podatak da smo u pripreme krenuli sa skromnim brojem igrača i priključili smo veći broj juniora da krene sa nama kako bi imali adekvatnu brojku za trenažni proces. Ipak kako je vrijeme odmicalo polako se slagala igračka križaljka i pristupili su vremenom Slunjski, Demo, Krsnik, Banović i Ištuk. Već tijekom pripremnog razdoblja vidjelo se da su neke stvari iz prvog dijela sezone sjele na svoje mjesto i pokazivali smo kroz prijateljske utakmice da možemo puno. Baš nakon utakmice sa HAŠK-om koju smo izgubili osjetili smo koliko smo dobri i kvalitetni jer smo se u polju u svim segmentima igre nametnuli i pokazali kao izrazito kvalitetna momčad koja u svakome trenutku zna što želi. Nakon toga okidač je bio utakmica sa Vinogradarom koja je došla kao potvrda i eto do danas traje uspješan niz.

Recept uspjeha Kurilovca Perica Vidak otkriva, ili je to tajna ?
– Pa ustvari nema tu velike tajne jer kao i u svakome poslu tako i u nogometu – recept je jako puno rada. Zaista trenutno imam izrazito karakterne dečke koji se podrede ideji i rade na najbolji mogući način. Apsolutna redovitost na treningu i podređenost našem zajedničkom cilju kao posljedicu ima naš trenutni rezultat. Na izrazito dobru radnu etiku ekipe treba spomenuti i činjenicu da je atmosfera unutar momčadi fantastična i da je veliko zadovoljstvo raditi sa ovom grupom igrača. Naravno veliku zaslugu u svemu ima i ostatak stožera,posebno Mario Škrablin koji je zadužen za kondicijsku pripremu igrača ali i ne samo to nego jednako sudjeluje u svim dijelovima treninga. Tu je još povremeno Tihomir Pereković zadužen za vratare te predstavnik kluba Željko Desput sa pratećim ljudima iz vodstva kluba.

Koji je najbolji dio igre Kurilovca, trebate li na čemu još poraditi? Možete li pohvaliti poneke pojedince u momčadi za njihove prikazane igre?
– Najbolji dio ekipe je zajedništvo i želja da pomognemo jedni drugima da budemo što kvalitetniji,kako na treningu tako i na utakmicama. Ako gledamo sa aspekta taktičke pripreme momčadi onda trebamo naglasiti da se momčad svakako najbolje osjeća u posjedu lopte i da stvorenim automatizmima unutar igre svakom protivniku stvaramo dosta problema kroz posjed lopte. Također u ovom dijelu sezone imamo najmanje primljenih golova tako da svakako moram napomenuti da smo se značajno podigli u agresivnosti i kontakt igri tako da mogu reći da u obje faze djelujemo vrlo dobro. Upravo činjenica da vidim još puno prostora za napredak i pojedinačno kod igrača kao i u grupnom i kolektivnom taktičkom djelovanju me veseli jer sam itekako svjestan da još više moramo zasukati rukave i raditi na tim segmentima.
Što se tiče pojedinačnog isticanja svakako bih rekao da je snaga Kurilovca u zajedništvu i tako ćemo težiti da uvijek bude. Iz toga zajedništva ovisno o utakmici iskaču različiti pojedinci. Ako nekoga moram isticati onda bih istaknuo “senatore” unutar momčadi koji su velika podrška i primjer mladima a to su svakako kapetan Mislav Čunčić , Marin Matoš i Ivan Rajić. Veliko je zadovoljstvo imati takve igrače unutar kolektiva.

Što više preferirate u nogometnoj filozofiji – red, rad i disciplina, ili kreacija i maštovitost u igri ?
– Opet ću reći da je potrebna kombinacija ta dva dijela. Potrebno je da u svakom trenutku momčad drži do dogovora i da nema iskakanja iz okvira koji su dogovoreni. Nikada igraču neću zabraniti kreaciju ili maštovitost jer bez toga nema gušta unutar igre ali kod nas je evidentno da igrači uživaju unutar igre i da uvijek težimo igrati za pogodak više. Kada kažem da težimo golu više i atraktivnom nogometu to ne znači da bezglavo napadamo. Težimo tome da sve što radimo ima smisla i da do rezultata dođemo kroz igru jer upravo razvoj igre omogućuje i razvoj igrača. Tako da malo odstupamo od natjecateljskog nogometa i pokušavamo dečkima omogućiti igru koja će im omogućiti ispravniji razvoj.

Smatrate li da će se vaš uspjeh nastaviti i u budućim utakmicama prvenstva? Ima još dosta kola za odigrati, ambicije zasigurno nisu prestale, na što stavljate naglasak?
– Imamo interni dogovor koji se temelji prije svega na izvedbi i želimo se sami sebi dokazati iz utakmice u utakmicu. Niti jednom pred dečke nije stavljen imperativ pobjede nego imperativ izvedbe. U svakom trenutku dečki znaju što im je činiti i zaista to pokušavaju sprovesti u djelo. Tako nastavljamo i dalje i pokušati ćemo se svakome protivniku nametnuti sa našim stilom neovisno tko je sa druge strane. U prijevodu , svaku utakmicu idemo dati sve od sebe i pokušati izvući najviše što je moguće ali pri tome nikako nećemo zanemariti razvoj igre koji nam je primarna vodilja.

Kako često volimo reći trenerski “rukopis” Perice Vidaka je itekako vidljiv u Kurilovcu ove sezone. Zasigurno postoje i osobne trenerske ambicije za iskorak u ovom nepredvidivom poslu?
– Naravno da postoji ambicija za iskorakom i nadmetanjem u još kvalitetnijim natjecanjima. Kako sam već treću godinu u seniorskom nogometu onda često ljudi i smetnu sa uma činjenicu da sam nedavno napunio 29 godina, a dijeli me svega 8 utakmica od 100. službene seniorske utakmice. Uvijek kroz ambiciju treba imati i smirenost i racionalnost za donošenje odluka. Opcija je bilo i prije samo su se uvijek odnosile na škole nogometa naših prvoligaša , dok sada kako sam krenuo seniorskim nogometom volio bih ostati u tom dijelu. Trenutno su otvorene neke opcije koje su izrazito zanimljive za mene i donose više rangove tako da će ljeto sigurno biti izazovno i meni osobno za odvagnuti što je najbolje za mene. Ipak,iskreno se veselim izazovima koje nogomet donosi i smatram kako sam unatoč godinama skupio dovoljno iskustva kako bih procijenio koja sredina odgovara mojim ciljevima i željama za daljnjim napretkom. Kako do kraja sezone ima još puno vremena , idemo odraditi tekuću sezonu na najbolji mogući način do kraja i trenutno sam fokusiran isključivo na taj cilj i ostvarenje.