Prijava

Vaša prijava

Delegacija BiH uči iz goričkog primjera dobre prakse gospodarenja otpadom


„Uvođenje sistema upravljanja za tokove posebnih kategorija otpada u dva kantona u Bosni i Hercegovini“, projekt je čiji je cilj unapređenje odvojenog sakupljanja i odlaganja posebnih kategorija otpada u dva pilot kantona BiH. U projekt je direktno uključeno pet jedinica lokalne samouprave i njihova komunalna poduzeća sa područja  Zeničko-dobojskog i Kantona Središnja Bosna.

Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju (GIZ)  kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ) – develoPPP.de,  komunalno poduzeće ALBA Zenica d.o.o.  i REZ Agencija zajednički realiziraju ovaj projekt. Budući da je u okviru projekta planiran studijski posjet jednoj od zemalja u okruženju u cilju razmjene iskustva i primjene dobre prakse susjeda, te unapređenje zbrinjavanja posebnih kategorija otpada u Bosni i Hercegovini, odlučili su posjetiti naše komunalno poduzeće.

Na samom početku, zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar pozdravio je uvažene goste, poželio im dobrodošlicu, osvrnuvši se na izrazito pozitivno iskustvo polučeno nedavnim službenim posjetom Tešnju, pohvalivši BiH kao državu koja uvelike napreduje u gospodarskom smislu.

– Velika Gorica doživjela je snažan razvoj potaknut ulaskom u EU, te benefitima europskih fondova, za koje vjerujem da će BiH biti od velike pomoći, budući da kao zemlja kandidatkinja raspolaganju imate pretpristupne fondove, pomoću kojih ćete i u području ekologije zasigurno mnogo postići – izjavio je zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar.

Gospođa Maja Kišić, v.d. direktora REZ Agencije, jednog od partnera projekta, zahvalila se na ugodnom dočeku i istaknula kako su došli učiti od najboljih, te vjeruju da će u svoju domovinu odnijeti korisne sugestije i ideje za svoj projekt.

– Postojimo od 2004. godine,te smo stekli poprilično iskustava u projektima. Pokrivamo oko 600 tisuća stanovnika, dva kantona i 15 općina, koje su osnivači ovog projekta. Nemamo puno fondova otvorenih ali sve što smo do sada imali, pokušali smo iskoristiti na najbolji mogući način. Došli smo učiti od najboljih, te se nadamo pozitivnoj suradnji – kazala je Maja Kišić, v.d. direktora REZ Agencije.

Uvaženim gostima iz BiH s obratio se i direktor VG Čistoće, Ivan Rak, koji je spomenuo kako Velika Gorica prednjači u načinu zbrinjavanja otpada i brizi za okoliš zbog čega je često neizostavna stanica stranim delegacijama.

-Grad Velika Gorica po pitanju gospodarenja otpadom prednjači u RH, prvenstveno po pitanju infrastrukture. Došli su vidjeti naše odlagalište neopasnog otpada u Mraclinskoj Dubravi, koje je jedno od uređenijih, te naše Reciklažno dvorište koje brojne delegacije dolaze posjetiti, koje se većinski izgradilo iz fondova EU, konkretno projekta IMBI koji je 2015. završen. Oni su u fazi prilagodbe, te nam je izuzetno drago što su upravo naš grad odabrali kao primjer dobre prakse gospodarenja otpadom iz kojeg će učiti za svoj primjer – istaknuo je direktor VG Čistoće, Ivan Rak.

Uvaženi gosti predstavnici su jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih poduzeća, resornih kantonalnih ministarstava, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kantonalnih i federalnih inspekcijskih službi, te predstavnici GIZ-a, Albe i REZ Agencije. Nakon ugodnog dočeka i uvodnih riječi, delegacija je posjetila naše odlagalište neopasnog otpada Mraclinska Dubrava i Reciklažno dvorište kako bi dobili zamah i nove ideje za projekt, a nastavno na primjere dobre prakse Grada Velike Gorice po pitanju gospodarenja otpadom.

Galerija fotografija