Prijava

Vaša prijava

Čuvajmo turopoljski dijalekt: U Matici o pisanju, izgovoru i grafiji…


Sastanak je zakazan za četvrtak u 19 sati, u Muzeju Turopolja, a na meniju će biti teme vezane uz očuvanje turopoljskog dijalekta. Riječ je, naravno, o 231. Matičinom četvrtku, na kojem će se raspravljati o govoru kojem prijeti izumiranje, a raspravu će voditi Stjepan Rendulić.

“Nastavlja se ciklus rasprava o turopoljskom dijalektu. Ovom se raspravom želi potaknuti šire građanstvo da više razmišlja o potrebi očuvanja turopoljskoga dijalekta te da, bilo pojedinci, bilo institucije, daju svoje prijedloge i razmišljanja. Najvažniji cilj cjelokupne aktivnosti vezane uz turopoljski dijalekt je očuvanje i prijenos budućim naraštajima. Za ostvarenje ovog cilja potrebno je utvrditi pravila pisanja, način izgovora riječi i grafiju pojedinih posebnih slova. Na početku će se dati informacije o aktivnostima i projektima Ogranka vezane uz turopoljski dijalekt:
Turopolska večer, Turopoljski rječnik, časopis na turopoljskom dijalektu ŠKRIJNA turopolska. Tijekom rasprave bit će predložen jedan način pisanja, osmišljen od strane voditelja rasprave”, stoji u pozivu velikogoričkog ogranka Matice Hrvatske.

Pozvani su svi, svaka sugestija i mišljenje dobro će doći, a sve s ciljem da se očuva naš turopoljski dijalekt.