Prijava

Vaša prijava

Jurjevo u Lukavec-gradu: Kotlovina, konji, slikanje, vitezovi i krijes


Prva nedjelja nakon dana sv. Jurja tradicionalno je rezervirana za veliku proslavu Jurjeva u Lukavec-gradu, koju organizira Plemenita opčina turopoljska, a tako će biti i po 26. put ove nedjelje, 28. travnja.

Nedjeljni dan otvaraju majstori kotlovine, koji će od 10 sati krenuti u odmjeravanje na trećem po redu Svjetskim prvenstvom u pripremi kotlovine, koje organizira Rotary klub Velika Gorica. Ova humanitarna manifestacija koja promiče tradicijsku gastronomiju završava ručkom u 13 sati, na koji su svi pozvani. Za dobru atmosferu zadužen je bend Šaka tamburaša i uvijek veseli Davor Dretar Drele.

U okruženju dvorca istovremeno se održava i ocjenjivačka izložba konja hrvatski posavac, koju organiziraju turopoljski uzgajivači ove plemenite životinje. U najavi poslijepodnevnog programa ove su godine zanimljivosti za najmlađe. Tako će se od 14 sati uz dvorac Lukavec utaboriti Vitezovi Zelingradski, koji će u svom taboru prikazati život u srednjovjekovnom taboru s izlogom srednjovjekovne opreme i oružja te starim zanatima. Uz interaktivnu radionicu streličarstva, bit će tu i praćkalište te katapult pred zidom, a srednji vijek će oživjeti i kroz prikaz mačevalačkog turnira i igrokaz lov na vepra.

Mališani će se uz viteški tabor moći uključiti u aktivnosti u kampu Skauta TUR-a, dječju kreativnu radionicu u kojoj će crtati male ruke, ali i one velike, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji. Tema ovogodišnje izložbe u dvorcu je Turopoljsko drveno graditeljstvo, u kojemu će se vidjeti drvene makete nastale iz ruku Stjepana Mihanovića. Za onaj najljepši jurjevski ugođaj i ove godine će se pobrinuti mali i veliki folkloraši turopoljskih kulturno umjetničkih društava, čiji program započinje u 16, a završava u 19 sati s uvijek zanimljivim nastupom Folklornog ansambla Turopolje.

Bit će tu i vožnje kočijom, prikaz radnih sposobnosti konja, sajam rukotvorina i domaćih proizvoda, a nezaobilazna je i ugostiteljska ponuda pod velikim šatorom. Sveti Juraj zaštitnik je i Turopoljskog banderija, naše povijesne postrojbe, kojoj u goste dolaze povijesne postrojbe iz Hrvatske i okolice. Postrojbe će se u 11 sati okupiti prvo kod Muzeja Turopolja te sudjelovati na Svetoj misi u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, a proslavi na Jurjevu će se pridružiti u 17 sati.

Glavni događaj dana svakako je paljenje jurjevskog krijesa, kojega ćemo u sumrak zapaliti i time nastaviti stoljetni običaj tjeranja zime i dozivanja proljeća, a druženje će se nastaviti pod šatorom uz koncert Pirata i tamburaškog sastava Milenij.