Prijava

Vaša prijava

Košarkaši pišu povijest: Split na putu do polufinala, prva runda – kreće!


Puno je dobrih košarkaša, pravih “španera”, prošlo kroz velikogoričku košarku u posljednjih pet i nešto desetljeća, otkad je radost loptanja pod obručima pristupna u ovome gradu. Nekadašnji Radnik imao je sezona za pamćenje, početkom devedesetih Media je punila dvoranu u kvalifikacijama za više rangove, slavile su se velike pobjede i tugovalo zbog bolnih poraza, ali ovo što se danas događa u velikogoričkoričkoj košarci ipak je – neka druga kategorija.

Košarkaši Gorice su u povratničkoj prvoligaškoj sezoni, predvođeni naširoko opjevanim trenerskim “wunderkidom” Josipom Sesarom, već ispisivali povijest, postavljali letvice u VG-košarci debelo iznad dosadašnjih, a do kraja sezone moglo bi toga biti još. Gorica je na završnici u Splitu prvo izborila polufinale Kupa Krešimira Ćosića, prvi put u povijesti ušao je naš klub među četiri najbolja, a u međuvremenu su Sesar i njegovi ratnici još i zaredali s pobjedama u prvenstvu, ugrabili doigravanje i izborili na kraju šesto mjesto.

Gorica je, međutim, čak i bolja od toga. Da je jesen bila samo malo uspješnija, da je bilo samo malo više sreće, stajala bi Gorica i kudikamo bolje na tablici, što je i konačna potvrda da je riječ o vjerojatno najboljoj košarkaškoj momčadi koju je ovaj grad ikad imao. To šesto mjesto donio je poraz u posljednjoj sekundi u gostima kod Škrljeva, no bio je to jedan od poraza koji neobično malo bole. Peto mjesto donijelo bi Cedevitu u četvrtfinalu, kompletnu i ipak prejaku Cedevitu, a ovo šesto donosi Split. I puno, puno veću šansu da se ode dalje.

Split je, gledajući statistiku, zapravo idealan ždrijeb. Međutim, problem je što ne igra statistika. I što su sva ta tri ovosezonska međusobna ogleda, u kojima je Gorica svaki put izlazila kao pobjednik, samo prošlost. Sadašnjost nudi priliku za novo dokazivanje, za pokušaj da se uđe među četiri najbolje momčadi u državi, za još jedno ispisivanje povijesti košarke jednoga grada u blizini metropole…

Prva utakmica igrat će se danas, u srijedu, s početkom u 19 sati u dvorani na Gripama. U istoj onoj u kojoj je Gorica već pobijedila, i u prvenstvu, i u četvrtfinalu Kupa. Treba, naravno, biti svjestan da su u ovom trenutku okolnosti bitno drukčije, da problema s ozljedama, osim Splita, ima i Gorica (Papac, Vučić, Mazalin…), što znači da će ovo biti potpuno otvorena serija. Pojedinačno gledano, Split bismo u ovom okršaju mogli označiti favoritom, ali kvaliteta Gorice je to što igra pravu momčadsku košarku, u kojoj pojedinci iskaču ovisno o prilici.

Bit će tako i večeras od 19 sati, bit će tako vjerojatno i u subotu od 17 sati, kad je na rasporedu druga utakmica, u našoj Gradskoj sportskoj dvorani. Eventualna treća opet će se igrati u Splitu… Uspije li Gorica napraviti još jedan pothvat i izbaciti Splićane, u polufinalu ide na boljeg iz ogleda Cibone i Zaboka. I opet izbjegava Cedevitu, a igrala bi vjerojatno s Cibonom, koju je dvaput ove sezone već dobila… Uh, svašta je moguće! Ali za početak treba napraviti prvi korak.

I još jednom, ako je ikako moguće, osvojiti Gripe.