cityportal.hr - Vijesti – cityportal.hr

Otvorene prijave za projekt ‘Zeleni pojas 2019’

Zeleni pojas program je u sklopu kojeg INA sada već šestu godinu sufinancira ekološke projekte, u čijem su fokusu pitanja zašite okoliša i prirode. Sufinanciraju se projekti i stavlja se naglasak na uključivanje lokalne zajednice u aktivnosti poput uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, pošumljavanja, edukacije o ekologiji, te drugih aktivnosti u području zašite okoliša i prirode.

‘Zeleni pojas’ je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu. On je prepoznat kao program koji direktno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Zeleni pojas tako se našao u izabranom društvu 80-ak najuspješnijih svjetskih primjera održivog razvoja iz korporativnog svijeta te uz bok najvećih svjetskih kompanija poput Google-a.

Među ciljevima ovog programa je i poticanje angažmana građana u aktivnostima očuvanja okoliša i prirode, jačanje svijesti o važnosti istog, čime bi se stvorile jače spone pojedinaca s lokalnom zajednicom, kao i organizacijama civilnog društva kroz dugoročnu suradnju te povećanje efikasnosti sličnih projekata. Prihvatljive aktivnosti uključuju obnovu postojeće i sadnju nove vegetacije, čišćenje prirodnih površina, razne izobrazbe i neformalne obrazovne aktivnosti i druge aktivnosti, a koje se tiču održivosti ekosustava.

Kroz proteklih pet godina realizirano je više od 80 projekta koje je INA sufinancirala s ukupnim iznosom od više od milijun i 700 tisuća kuna, a na projektima je sudjelovalo gotovo 2.300 Ininih volontera. Posađeno je više od 6.300 sadnica drveća, cvijeća i raslinja te zelenog prostora od gotovo 30.000 m2. Natječaj je namijenjen svim organizacijama civilnog društva, javnim obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj koji svoje ideje i projekte mogu prijaviti do 25. svibnja u ponoć na stranicama LAG-a Zrinska Gora-Turopolje.