Prijava

Vaša prijava

Turopoljski škrlet osvojio zlatnu i srebrnu diplomu


U Art galeriji Lauba u Zagrebu održana je 2. revija vina hrvatskih autohtonih sorati ‘Vina od davnina’. Peteročlana komisija pod predsjedanjem Marijana Čižmešije ocijenila je 130 uzoraka vina napravljenih od 34 autohtone sorte. Svoja vina prijavilo je 85 proizvođača. Turopoljski vinari predstavili su se autohtonom sortom škrlet. Predsjednik Udruge Grozd Vlado Mikulčić za svoj škrlet dobio je zlatnu, a njegov kolega Franjo Matković srebrnu diplomu.

Foto: Grozd

Ukupno je dodijeljeno pet velikih zlatnih diploma, 44 zlatne, 62 srebrne i 10 brončanih.

Najbolje ocijenjeno vino bilo je Pušipel prestige Vinogradarstva-podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne gore. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Središnja bregovita Hrvatska je Pušipel 2018. Vinarije Preiner iz Svetog Urbana. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Dalmacija je Malvasija dubrovačka 2018. Karaman obrt iz Pridvorja. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Dalmacija je Crljenak 2015. Poljoprivredne zadruge ‘Maslina i vino’ iz Polača. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je Malvazija istarska 2018. OPG-a Zgrablić Marko iz Sv. Petra u Šumi. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je Teran 2016. OPG-a Dario Sirotić iz Buzeta.

Ovogodišnju manifestaciju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.


EKO tjedan - program