Prijava

Vaša prijava

Završnica natječaja „Pišem ti pismo“


Ovogodišnji, osmi po redu natječaj Pišem ti pismo… natječaj za naj pismo bio je otvoren za sudjelovanje od 1. do 30. travnja 2019., u organizaciji Gradske knjižnice Velika Gorica i Hrvatske pošte povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja. U osnovi natječaja je želja da se podsjeti na zaboravljenu komunikaciju putem pisama, ali i sa ciljem poticanja pismenosti i pismenog izražavanja.

Ovogodišnji natječaj tematski je bio vezan uz glazbu i to povodom 130. obljetnice rođenja skladatelja i glazbenog pedagoga, župana Plemenite općine Turopolje Franje pl. Lučića, rodom iz sela Kuče. Osim što je kao turopoljski župan potaknuo osnivanje brojnih knjižnica i čitaonica diljem Turopolja, Hrvatskoj i svijetu ostavio je i niz nezaboravnih notnih zapisa – od autorskih skladbi do umjetničkih glazbenih obrada tradicionalnih napjeva.

Na ovogodišnji natječaj pristigla su 34 pisma iz cijele Republike Hrvatske – iz Zagreba, Velike Gorice, Krnice (blizu Pule), sa otoka Vira, iz Šibenika, Splita, Sesveta, Brezovice, Benkovca, Delnica, Rijeke, Petrijevaca (blizu Osijeka), Iz Dubrovnika, Lukača (Virovitice) i Slavonskog Broda – pa čak i jedno pismo iz Republike Makedonije. Pisma su mogla konkurirati u tri kategorije: naj dječje pismo, naj srednjoškolsko pismo i naj pismo odraslih.

Ove godine nagrađena su po tri pisma u kategoriji odraslih, kategoriji srednjoškolskih te kategoriji dječjih pisama, a dva su pisma pohvaljena. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: književnica Nada Mihoković-Kumrić, glazbena pedagoginja i glazbenica Ana Lovrenčić i knjižničarka Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević, odlučilo je o dobitnicima natječaja.

Dobitnicima će biti uručene nagrade Hrvatske pošte i Gradske knjižnice Velika Gorica, kao i priznanja za sudjelovanje u natječaju.