Ovogodišnji, osmi po redu natječaj Pišem ti pismo… natječaj za naj pismo bio je otvoren za sudjelovanje od 1. do 30. travnja 2019., u organizaciji Gradske knjižnice Velika Gorica i Hrvatske pošte povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja. U osnovi natječaja je želja da se podsjeti na zaboravljenu komunikaciju putem pisama, ali i sa ciljem poticanja pismenosti i pismenog izražavanja.

Ovogodišnji natječaj tematski je bio vezan uz glazbu i to povodom 130. obljetnice rođenja skladatelja i glazbenog pedagoga, župana Plemenite općine Turopolje Franje pl. Lučića, rodom iz sela Kuče. Osim što je kao turopoljski župan potaknuo osnivanje brojnih knjižnica i čitaonica diljem Turopolja, Hrvatskoj i svijetu ostavio je i niz nezaboravnih notnih zapisa – od autorskih skladbi do umjetničkih glazbenih obrada tradicionalnih napjeva.

Na ovogodišnji natječaj pristigla su 34 pisma iz cijele Republike Hrvatske – iz Zagreba, Velike Gorice, Krnice (blizu Pule), sa otoka Vira, iz Šibenika, Splita, Sesveta, Brezovice, Benkovca, Delnica, Rijeke, Petrijevaca (blizu Osijeka), Iz Dubrovnika, Lukača (Virovitice) i Slavonskog Broda – pa čak i jedno pismo iz Republike Makedonije. Pisma su mogla konkurirati u tri kategorije: naj dječje pismo, naj srednjoškolsko pismo i naj pismo odraslih.

Ove godine nagrađena su po tri pisma u kategoriji odraslih, kategoriji srednjoškolskih te kategoriji dječjih pisama, a dva su pisma pohvaljena. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: književnica Nada Mihoković-Kumrić, glazbena pedagoginja i glazbenica Ana Lovrenčić i knjižničarka Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević, odlučilo je o dobitnicima natječaja.

Dobitnicima će biti uručene nagrade Hrvatske pošte i Gradske knjižnice Velika Gorica, kao i priznanja za sudjelovanje u natječaju.