Prijava

Vaša prijava

Kišni poraz u Maksimiru: Gorica bez bodova u gostima kod prvaka


Ambicije su bile velike, hrabrost i želja također, ali realnost je na kraju odnijela pobjedu. Točnije, Dinamo je odnio pobjedu, puno kvalitetnija momčad od Gorice, koja je upregla sve svoje najjače snage. Gorica je odigrala još jednu dobru utakmicu protiv Dinama, imala svoje šanse, prezentirala se u lijepom svjetlu, ali i četvrti put je Jakirović morao stisnuti ruku i čestitati kolegi Bjelici…

Već je i prvi, letimičan pogled na sastave za utakmicu, objavljene sat vremena prije nego što je lopta krenula s centra, odavao je koliko je ozbiljno Nenad Bjelica shvatio Goricu. Bio je to doista europski Dinamo, odreda oni igrači koje je trener “modrih” birao za najveće izazove, za najteže protivnike. Livaković, Dilaver i Theophile, Šunjić, Olmo, Oršić, Petković… I Beli. Bivši igrač Gorice, od zime u plavom dresu s brojem 20, u svom je prvom sudaru s bivšim suigračima loše prošao, dobro je dobio po nogama od Muse, a ovaj put vratio je barem dio dugova.

Igrala se 17. minuti kad je primio loptu na desnoj strani goričkog šesnaesterca, “zaljuljao” Matiju Špičića, koji je na lijevom boku zaigrao umjesto kartoniranog Čabraje, poslao nisku loptu u sredinu, gdje je samo nogu morao postaviti Nikola Moro. Došao je taj vodeći gol kao posljedica ozbiljnog pritiska, kojeg je Dinamo nametnuo u tom uvodnom dijelu, a na taj gol nadovezao se još jedan… Već četiri minute poslije Mislav Oršić je sjajno primio jednu dugu loptu na desnoj strani, produžio za Marina Leovca, a on je vratio na vrhu šesnaesterca, za Danija Olma. Španjolac je naciljao, opalio, lopta je putem naišla na Špičića, pa završila u mreži. Nakon 21 minute na semaforu je stajalo: Dinamo – Gorica 2-0…

Srećom, kratko je Dinamova prednost izgledala daleko i nedostižno. Već u 25. minuti konačno je do šanse došla Gorica, i to nakon situacije koja je razljutila domaćeg trenera Bjelicu. Zwolinski je startao na Šunjića, dojam je da je prvo igrao loptom pa zatim nagazio protivničkog igrača, ali važno je da je splitski sudac Gabrilo pustio akciju. Lopta je otišla do Lovrića, on je u sredini pronašao Cherifa Ndiayea i Senegalac je vratio nadu, učinio utakmicu bitno neizvjesnijom.

Imala je Gorica još jednu priliku, pucao je Miya, a Livaković obranio, no svoje šanse imao je i Dinamo do kraja poluvremena, uključujući i stativu Petkovića. Na poluvremenu se trener Gorice Sergej Jakirović odlučio na neobičan potez, umjesto lijevog beka Špičića uveo je veznjaka Marija Marinu, a na lijevi bok stao je Martin Maloča, inače klasični zadnji vezni, k tome i dešnjak… Takva Gorica, i dalje s dvojicom napadača, zatim i s Matijom Dvornekovićem, dobro se nosila s Dinamom, imala je i dvije dobre situacije, dva lijepa slobodnjaka za Lovrića, no do gola se nije moglo.

Uspostavio je Dinamo opet kontrolu sredinom nastavka, a iz toga se izrodio jedan slučajan penal. Igrala se 65. minuta, Dinamo je imao korner, a ta je lopta nekako nespretno pogodila Joeyja Suka u ruku. Loptu je na “kreč” stavio Bruno Petković, no s druge je strane bio – Kristijan Kahlina! Golman Gorice je u svom 99. nastupu u prvenstvu zaredom prvo je skinuo penal Petković, a samo koji trenutak kasnije, u novoj akciji, istom igraču obranio je i čistu “jedan na jedan” situaciju. Bravo, Kale, još jedna izvrsna partija…

Primio je, doduše, i treći gol, ali u toj 72. minuti nije mogao ništa. Dinamo je izveo uigrani korner, jednako kao u prvom dijelu, lopta je doletjela na volej lijevom beku Marinu Leovcu, najbolje pojedincu ove utakmice, koji ju je iz prve zahvatio i poslao iza leđa Kristijana Kahline. Nakon toga je postalo jasno da će Gorica teško izvući išta više od časnog poraza ovog kišnog poslijepodneva u Maksimiru. Čekao se kraj u toj završnici utakmice, bez posebne ambicije s bilo koje strane, a misli su se već počele okretati sljedećim izazovima.

Odmah nakon ove utakmice na rasporedu je bila i ona između Osijeka i Rijeke, u kojoj će Goričani navijati za Riječane. Sve osim pobjede Rijeke, naime, ne bi bilo dobro po goričku borbu za Europu…

DINAMO – GORICA 3-1

Strijelci: 1-0 Moro (17), 2-0 Olmo (21), 2-1 Ndiaye (25), 3-1 Leovac (72)

DINAMO: Livaković – Stojanović, Theophile, Dilaver, Leovac – Šunjić, Moro – Atiemwen (od 64. Hajrović), Petković (od 77. Andrić), Oršić (od 74. Šitum)

GORICA: Kahlina – Mchedlishvili, Čagalj, Jovičić, Špičić (od 46. Marina) – Maloča, Suk – Miya (od 57. Dvorenković), Ndiaye, Lovrić – Zwolinski (od 74. Mathieu)

TABLICA

  1. Dinamo                  86
  2. Rijeka (-1)              63
  3. Hajduk                   59
  4. Osijek (-1)              56
  5. GORICA                53
  6. Lokomotiva          49
  7. Slaven B.               33
  8. Inter                       31
  9. Istra 1961              22
  10. Rudeš                     14