Prijava

Vaša prijava

Vatrogasna zabava! Svečanost, postrojavanje i natjecanje za 40. rođendan


Ovog će se vikenda, barem u središtu grada, sve vrtjeti oko vatrogastva. Slavi se 40 godina profesionalnog vatrogasnog djelovanja u Velikoj Gorici, proslava će trajati tri dana, a očekuje se da će se u nju na ovaj ili onaj način uključiti i brojni naši sugrađani. No krenimo redom…

– Krenut ćemo u petak navečer, jednom malom svečanošću povodom 40 godina našega rada. Bit će to svečana sjednica na kojoj ćemo dodijeliti priznanja zaposlenicima i zahvalnice svima koji će nam se pridružiti. A kasnije ćemo, uz tamburice, to i dostojno proslaviti. Napravit ćemo sve to u prostorima JVP-a, odnosno u garaži. Očekujemo da bi moglo biti do 250 ljudi na svečanosti, a taj prostor za to je jako dobar, nema smisla da odlazimo negdje – ističe Borislav Turan, zapovjednik velikogoričke Javne vatrogasne postrojbe.

Sve će se, kompletan program, održavati baš tamo, u zgradi koju znamo kao Vatrogasni dom i oko nje.

– U subotu ujutro bit će smotra svih vatrogasnih postrojbi vatrogasne zajednice grada Velike Gorice, postrojavanje i sve ostalo bit će također ispred naših prostora. Bit će oko 300 vatrogasaca, sudjelovat će sve naše postrojbe, u većem ili manjem broju – rekao je Turan i dodao:

– Od 11 sati počinje Dan otvorenih vrata, na kojem će se moći vidjeti sva naša oprema. Ovoga puta neće biti vježbe, jer bilo bi to ipak malo previše događanja. Ideja je da vatrogasci budu ljudima na raspolaganju i govore im ono što svakoga od njih zanima. To će trajati do 14 sati.

Možda stvarno ne bi bilo loše prošetati u subotu, nakon jutarnje kave, do naših vatrogasaca, vidjeti kako oni to rade. Pogotovo bi to moglo biti zanimljivo djeci, jednako kao i popularni “Fire combat”, koji je na rasporedu u nedjelju.

– To je već polako postala tradicija, treći put zaredom imamo natjecanje vatrogasnih grupa. To je nešto specifično, a ove godine ćemo podići sve skupa na višu razinu, budući da smo ušli u kup hrvatske vatrogasne zajednice, na razini cijele države. Budući da mi imamo dvije ekipe, i to dosta ozbiljne ekipe, od kojih jedna pretendira i titulu najboljih na državnom nivou. I moguće je da na kraju zaista završe na drugome mjestu, već su pobijedili na dva natjecanja ove godine… Trajat će od 9 do 17 sati na parkiralištu iza JVP-a. Bit će izložena i vatrogasna oprema, a sve skupa bi trebalo biti zanimljivo cijeli dan – kazao je Turan.

Za “Fire combat” se prijavilo 30-ak ekipa, svaku od njih čine dva natjecatelja, a zadatak je proći poligon na kojem ima svega i svačega…

– Spajaju se cijevi, prelazi preko prepreke, prolazi kroz tunel, penje na toranj, nosi se lutka od 70 kg, pa razvlače teške cijevi pune vode, a na kraju se gađa i ruši meta. Vježba traje od minutu i pol do dvije, dosta je zahtjevna, jer radi se sa izolacionim aparatima, što zahtjeva izuzetan napor – objasnio je zapovjednik Turan.

Zvuči zabavno, mogao bi se ovaj vikend pretvoriti u solidnu vatrogasnu zabavu…