Prijava

Vaša prijava

Istraživanje velikogoričkih gimnazijalaca


Naš grad zahvaljujući rastu i razvoju te osobito razvojem okolnih pripadajućih naselja, između ostalog, ima sve veću potrebu za opskrbom vode za ljudsku potrošnju. Istovremeno, neprimjerenim načinom odlaganja otpadnih voda neodgovornih pojedinaca, dolazi do onečišćenja površinskih i podzemnih voda.

Važno je istaknuti kako zahvaljujući provođenju politike sigurnosti vode za ljudsku potrošnju, osobito kontinuiranim kontrolama na dnevnoj razini, u velikogoričkom vodoopskrbnom sustavu nema pojava onečišćenja te je voda izvrsne kakvoće.

Tema onečišćenja okoliša zaintrigirala je i bila povod nedavnom istraživanju, koje su proveli velikogorički gimnazijalci pod mentorstvom prof. Maskalan Đurđice te su ovim radom izborili pravo sudjelovanja na državnom natjecanju iz biologije.

Cilj istraživanja je prisutnost koliformnih bakterija u površinskim i podzemnim vodama. Koliformne bakterije, odgovorne za probavu ljudi i toplokrvnih životinja, izlučuju se fekalijama i dospijevaju u komunalne otpadne vode te okoliš.

Istraživanje je trajalo tijekom pet zimskih mjeseci i uzorci su uzimani na jezeru Novo Čiče, kanalu Sava-Odra, bunaru u Rakitovcu i iz vodoopskrbnog sustava. Ustanovljeno je kako se koliformne bakterije nalaze u svim uzorcima izuzev u vodoopskrbnom sustavu, pri čemu je najveća količina zabilježena u jezeru Novo Čiče, a najmanja u bunaru u Rakitovcu. Posebno se ističe kako se smanjenjem temperature vode smanjuje i količina koliformnih bakterija.

U zaključku Istraživanja istaknuto je sporadično prisustvo fekalnog onečišćenja, ustanovljeno je kako su površinske vode fekalno zagađenije od podzemnih te kako se utjecajem čovjeka dodatno mijenja mikrobiološki sastav.
Hvalevrijedno istraživanje naših gimnazijalaca potvrđuje kako će EU projekt Aglomeracija Velika Gorica, značajno smanjiti onečišćenje okoliša.

Značaj samog projekta, koji je osmišljen u suradnji Grada Velike Gorice i VG Vodoopskrbe spada u najznačajnije poduhvate, kojima je cilj omogućiti zdrav život u zdravom okolišu.