Prijava

Vaša prijava

U goričkom Cicibanu sve miriše po lavandi!


Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Dječji vrtić Ciciban zasjao novim sjajem, dobivši na sam ‘Dan žena’ pojačanje – novu ravnateljicu, Tatjanu Karlović Oslaković. Tatjana je  upravo u  ovom vrtiću stekla 21-godišnje iskustvo u radu s djecom, a u  vrtiću su ove godine obilježili i 40. godišnjicu rada. Simpatična ravnateljica s osmijehom ističe kako je u ovom razdoblju vrijeme naprosto proletilo, i to u pozitivnom tonu, poučena  novim iskustvima i praksama u radu, kako s djecom, tako i s kolegicama u struci.

‘Uđi u tuđe cipele, pokušaj razumjeti’ – tu nestaje mobbing

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

U razgovoru s Tatjanom doznali smo male tajne velikih majstora kada je riječ o odgojnim metodama djece vrtičke dobi. Naime, uvelike se radi na empatiji i senzibilizaciji između djece, naročito ako je u skupini djete s određenim poteškoćama.

Velika se pozornost pridaje i intelektualnom razvoju djeteta kroz stvaranje. Dijete se tada osjeća ponosno jer je nešto stvorilo igrajući se svojom maštom i kreativnošću. Tako se rodila ideja o projektu ‘Mali poduzetnici’.

– Ideja ovog projekta krenula je s energetskom obnovom. Andrea Trputec, Karmela Krunić-Habulinec i Eleonora Milaković, odgojiteljice starijih skupina predškolaca promišljajući su došle su na ideju lavande. Djeci se ideja samostalnosti i razmišljanja da ‘ja mogu nešto stvoriti’. Njihova elementarna misao vodilja bila je: ‘Ne pitaj što svijet može napraviti za tebe, nego što ti možeš napraviti da nam svijet bude ljepši i ugodniji’ – otkrila nam je Tatjana Karlović Oslaković, ravnateljica DV Ciciban.

– Djeca danas očekuju da im sve bude servirano, a baš naprotiv, trebamo ih učiti da sami nešto stvore i vide konkretan rezultat svoga rada. Upravo je zato cilj projekta bio pokazati kako se stvaran, smisleni i konkretan rad, odnosno proizvod, već u najranijoj dobi, može promovirati na tržištu te kakvo zadovoljstvo nastaje kada se ti isti proizvodi nađu u rukama novih vlasnika. Djeci se ideja o samostalnosti u izradi kozmetike jako svidjela pa su tako protokom vremena počeli izrađivati razne stvari poput kuglica  za kupanje, sapuna od glicerina, ulja od lavande, pasta i melema – otkrila nam je ravnateljica Tatjana.

Današnja djeca nisu ista kao prije 20 godina. Došlo je novo doba, doba prožeto tehnologijom, a time i lakšom dostupnošću informacija. Puno su slobodniji u postavljanju pitanja i istraživanju, stoga je potrebno pristupiti odgoju na ležerniji način. Svako je dijete individua za sebe, mali čovjek koji se uči kako izrasti u odraslu osobu. Tu ključnu ulogu imaju roditelji, koji s djetetom trebaju biti iskreni i puno razgovarati, te nipošto davati prazna obećanja. Ponekad je samo saslušati dovoljno. Ali, budite prisutni u odrastanju svoga djeteta, to je ona polazna točka koja se zaboravi u svakodnevnom užurbnom stilu življenja!

VIŠE SAVJETA IZ CICIBANA DOZNAJTE U NOVOM BROJU NAŠEG REPORTERA!