Prijava

Vaša prijava

Ukradeni dokumenti na putu u inozemstvu? Donosimo europsko rješenje!


Uskoro ćete moći zatražiti dokument u obližnjem konzularnom predstavništvu države u kojoj se nalazite. Naime, riječ je o dokumentu Putni list EU, koji će vrijediti samo za jedno putovanje, a omogućit će podnositelju zahtjeva povratak kući ili u iznimnom slučajevima na drugo odredište.

Pravila ETD-a prvi su puta usvojena 1996. godine, međutim, tih godina format ETD dokumenta nije zadovoljavao moderne sigurnosne standarde, stoga je Komisija 31. svibnja 2018. podnijela početni prijedlog za ažuriranje tih pravila. Europsko vijeće usvojilo je direktivu o izdavanju ovog dokumenta za hitne slučajeve kojim će olakšati zaštitu građana EU diljem svijeta. Stoga, u slučaju gubitka ili krađe Vaših dokumenata više nema panike kako se vratiti kući!

U dokumentu Vijeća se navode pravila i sigurnosno-tehnička obilježja putnog lista za hitne slučajeve. Konkretno, prilikom podnošenja zahtjeva država članica u čijem konzulatu će građani podnijeti zahtjev, s drugom državom članicom provjeravat će se nacionalnost i identitet osobe koja traći ovu ispravu, na koju ne biste čekali dulje od pet dana. ETD potvrda vrijedit će u vremenu koje je potrebno za putovanje, a najviše 15 kalendarskih dana. Prilikom povratka kući, primatelj ovog dokumenta trebat će ga vratiti vlastima zbog sigurnosti i rizika od krivotvorenja.