Prijava

Vaša prijava

Dobri duh Donje Lomnice: Velečasni Rotim odslužio svoju Zlatnu misu


Kad je 1977. godine u Donjoj Lomnici osnovana Župa Sveta tri kralja, trebalo je pronaći i prvog župnika. Za tu je ulogu na Kaptolu odabran Ante Rotim, u tom trenutku 37-godišnji svećenik koji je ranije služio u župama u Kozarem boku, na Žitnjaku, u Šišinecu i Starom Farkašiću. Budući da se za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaredio samo sedam godina ranije, a u međuvremenu je promijenio četiri župe, malo je tko krajem sedamdesetih vjerovao da će se velečasni Rotim tu zadržati sljedećih 36 godina!

Kad je 2013. godine otišao u mirovinu, iza njega je bilo točno toliko godina na čelu donjolomničke župe, što je značilo da je pola svoga života proveo ovdje, u srcu Turopolja. Posljednjih šest godina uživa u miru svećenićkog doma na Kaptolu, ali i dalje je aktivan. Kao što je bio aktivan i ove nedjelje, kad je svojom Zlatnom misom obilježio 50 godina od zaređenja za svećenika. Misu je održao u crkvi sv. Kvirina biskupa i mučenika na zagrebačkom Pantovčaku, u svečanom ozračju, ponosan i sretan na sve što je napravio u svom svećenićkom vijeku.

Iako ga danas Lomničani i Turopoljci smatraju svojim, velečasni Rotim zapravo je iz Hercegovine, iz malog mjesta Šerovine u općini prozor, gdje se rodio 1940. godine. Samo tri godine poslije, kad je velečasni još bio dječak, ostao je bez oca Šimuna i djeda Marijana, koji su mučki ubijeni u jednom od brojnih zločina tijekom Drugog svjetskog rata. Izvori kažu da su ih ubili partizani… Majka Ivka sama je tako morala podizati malenog Antu, koji je četiri razreda osnovne škole završio u Lugu, da bi se s obitelji 1953. preselio u Ilok, gdje je završio preostale razrede osnovne škole. Gimnaziju i bogosloviju završio je u Zagrebu, da bi se potom zaredio i započeo svoj svećenićki put. Koji je počeo u Kozarem boku, koji je obilježen službom u Donjoj Lomnici, koji je zaokružen Zlatnom misom ove nedjelje.