Prijava

Vaša prijava

Danas je najslađi dan u godini!


Današnji dan diljem svijeta obilježava se kao Svjetski dan čokolade. Ova poslastica dobivena od mješavine kakaa i šećera omiljena je među svim generacijama, a tijekom stoljeća postala je univerzalna gesta bliskosti, prijateljstva i ljubavi. Iako u proizvodnji prednjače Belgija, Švicarska i Sjedinjene Američke Države, po uživanju u čokoladi svi smo jednaki – volimo ju i jedemo u velikim količinama i gotovo svakodnevno.

Zašto se Svjetski dan čokolade obilježava baš 7. srpnja? Zato što se vjeruje kako je na današnji dan 1550. godine kakao prvi puta stigao u Europu, odakle je počela ova najslađa priča. Povodom Dana najdraže nam slastice, donosimo Vam  nekoliko slatkih zanimljivosti!

  • Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2600 godina kuhali čokoladnu smjesu, a čokoladu su poznavali i Maje koji su priređivali slavlja u čast boga kakaaju smatrali vrijednom, govori i podatak kako su kakaovo zrno koristili kao valutu.  Koristili su ga u svim svečanim prilikama i uvijek tretirali kao božansku hranu!
  • Čokolada kakvu poznajemo danas novijeg je nadnevka i to zahvaljujući Nizozemcu Conradu J. van Houtenu, koji je 1828. godine patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakao prah.
  • Osvajač Napoleon Bonaparte uvijek je imao čokoladu uz sebe, pogotovo tijekom vojnih operacija
  • Svakodnevno konzumiranje umjerenih količina čokolade smanjuje rizik od bolesti srca za 1/3! Čokolada ima antibakterijski efekt na usnu šupljinu i štiti zube od truljenja, a popularno vjerovanje da čokolada uzrokuje akne zapravo je samo mit!
  • Nacisti su navodno planirali ubojstvo Winstona Churcilla eksplozivnom čokoladnom bombom, međutim nisu to realizirali.
  • Bijela čokolada zapravo uopće nije čokolada jer ne sadrži niti kakao niti kakaov sirup!
  • Briselski aerodrom najveći je prodavač čokolade u svijetu – njegove trgovine godišnje prodaju više od 800 tona čokolade!
  • Krv u sceni tuširanja u kultnom filmu Psiho zapravo je bio slatki čokoladni sirup.
  • Čokolada pospješuje proizvodnju endorfina, koji je poznat i kao hormon sreće, a sadrži i seratonin – hormon koji stabilizira raspoloženje. U čokoladi se još nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak na organizam i raspoloženje.
  • Švicarac Daniel Peter je uspio proizvesti prvu mliječnu čokoladu 1875. godine, eksperimentirajući s mlijekom kao sastojkom u čokoladi. Švicarci su nastavili usavršavati različite recepte, a ostalo je povijest.

Zapamtite da za dobivanje, davanje i dijeljenje čokolade, ne postoji univerzalnija gesta od one da nekome kažete “Bok, drago mi je što si mi prijatelj”. Sretan Vam svjetski dan čokolade! U slast!