Prijava

Vaša prijava

Putujte ugodno i sigurno stignite na svoj cilj


Počela je sezona godišnjih odmora i grad se polako prazni, a počele su i gužve na prometnicama koje vode prema moru. Prema izvješću HAK-a promet je pojačan na cestama u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, u priobalju, na većini graničnih prijelaza, kao i na Istarskom ipsilonu.

Za one koji se tek spremaju za put donosimo savjete kako što sigurnije i što ugodnije stići na svoje odredište.

1. Prije polaska na duže putovanje potrebno je provjeriti ispravnost vozila (svjetlosnih uređaja, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.)

2. izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro i nedjelju – popodne)

3. prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kao i mogućim alternativnim pravcima

4. zbog izbjegavanja vrućine putovati noću ili u ranim jutarnjim satima

5. na putovanje kretati odmorni, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena.

6. ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, odnosno ponijeti bezalkoholna osvježavajuća pića

7. brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžuje se zaustavni put)

8. prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak u odnosu na vozilo ispred

9. bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja

10. u slučaju umora, slabosti ili nervoze, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti