Prijava

Vaša prijava

Opet gori Gorica! ‘Krećemo bez šestorice, ali želimo biti bolji nego lani’


Potkraj petog mjeseca nogometaši Gorice odigrali su posljednju utakmicu sezone za pet, a 55 dana poslije priča se nastavlja… Sve je nekako u tim peticama, iako je teško reći da je stanje u momčadi za pet uoči subotnjeg otvaranja druge prvoligaške sezone protiv Intera iz Zaprešića.

– Mogu reći je da smo pripreme dobro odradili, da smo na treninzima puno toga napravili, iako trenutačno stanje u momčadi nije idealno. Ima dosta ozlijeđenih i načetih – rekao je Kristijan Kahlina na početku najave sezone, no naravno da je u svemu tome pronašao i nešto pozitivno:

– Ovo je prilika za sve nas zdrave da se dokažemo treneru, da izborimo mjesto u prvih 11. Tako da, nećemo se žaliti! Pred nama je važna utakmica, otvaranje prvenstva, i naravno da ćemo ići na tri boda. Onako kako smo odigrali zadnjih pet, šest domaćih utakmica prošle sezone, želimo odigrati i prvu u ovoj sezoni. Sa željom da domaći teren cijele sezone bude naša velika prednost.

Kristijan Kahlina trenutačno je u nizu od 102 uzastopne prvenstvene utakmice na golu Gorice… Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Složio se sa svojim golmanom i kapetanom i trener.

– Lijepo je Kale prošao kroz cijelu priču… Stvarno imamo puno problema uoči sutrašnje utakmice, iz raznoraznih razloga. Šest igrača neće biti u konkurenciji, nema potrebe da ih nabrajam, sve ćete vidjeti sutra, ali rekao sam igračima… Na njima je da ugrabe dres prvotimca, da se dokažu. Oni su za mene u ovom trenutku najbolji, njih 12 ili 13, koliko će ih biti na raspolaganju. I sad je sve na njima. Nadam se da ćemo profesionalno odraditi ulazak u sezonu, da ćemo biti na dobrom nivou i lijepo se prezentirati. I uspjeti uhvatiti tri boda već u prvom kolu – poželio je Sergej Jakirović.

Farouk Miya priključuje se tek sljedeći tjedan, pojačanje Matthew Steenvoorden još ovaj put nema pravo nastupa, zbog tri žuta kartona iz prošle sezone neće igrati Kristijan Lovrić, a ozlijeđeni ili načeti su Marijan Čabraja, Joey Suk, Lukasz Zwolinski, novi igrač Patrik Periša, a upitan je i Maloča, tek se vraća Šroler…

– Prošli smo pripreme bez većih problema, sve je bilo u redu… Do prije nekih sedam, osam dana. Zwolinski se ozlijedio, rekao bih, čudno. Nije ni bio u sprintu, nego ga je protivnički igrač uhvatio u ‘škarice’ nogama i nastradao mu je list. Pitanje je koliko će to potrajati… Što se ostalih tiče, vjerujem da ćemo se od utorka kompletirati, da će nam se vratiti najmanje trojica. Za nas su to jako bitni igrači – kazao je Jakir pa konkretnim brojkama potkrijepio tu tvrdnju:

– Kad kažem da su od njih šest, četvorica prošle sezone zabila 35 golova, jasno vam je što to znači.

Gledajući one koji su zdravi i spremni, prilično je izvjesno da će Gorica u subotu protiv Intera istrčati u ovako nekako:

Kahlina – Musa, Ćelić, Jovičić, Špičić – Maloča (Babec), Marina – Dvorneković, Maslowski, Mathieu – Ndiaye

Početak će, dakle, sigurno biti težak, kao i cijela sezona pred nama.

– Ova sezona, rekao sam to i igračima, za mene izazovnija nego prošla. Lani, rečeno pod navodnicima, nismo imali što izgubiti. A ove godine želim potvrditi da sam ja i dalje dobar trener, da su moji igrači dobri i da mogu egzistirati na visokom nivou HNL-a – istaknuo je Jakirović pa se okrenuo ambicijama:

– Ovako na prvu, osim velike četvorke, svima ostalima prvi je cilj što prije osigurati ostanak. Pa tako i nama. Idemo pokušati skupiti što više bodova i vidjeti gdje će nas to dovesti. To peto mjesto donosi Europu, tu smo bili lani, a sad bih odmah potpisao da napravimo korak naprijed, da budemo četvrti. To bih želio, ali naravno da sam svjestan da će sezona biti izuzetno teška. Moramo nastaviti tamo gdje smo stali prošle sezone. Važno je da se svi vrate, budu zdravi. A onda, kad smo mi kompletni, ne bojim se nikoga u ovoj ligi.

Ozljede i izostanci velik su problem za trenera Sergeja Jakirovića, ali nije od onih koji će tražiti alibije… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Mnogi će se možda ove sezone bojati Gorice, kluba koji je prošle sezone “protresao” svijet HNL-a. Nema šanse da će bilo tko podcijenjivati Jakirovićevu družinu…

– Ne vjerujem da su nas podcijenjivali ni lani, iako čujem takve komentare. Može se to dogoditi u prvih pet kola, ali ne nakon što shvatiš da je tu riječ o kontinuitetu. Vjerujte mi, jako su nas ozbiljno shvaćali, a shvaćat će nas i dalje. I super, ja to i želim, s tim sam ciljem i došao u Goricu. Vjerujem da ćemo u suradnji s ljudima u klubu dohvatiti što višu poziciju, no ovisit će to o mnogo faktora. Za početak je važno mirno ploviti – govori Sergej.

Motiviran je i željan dokazivanja, baš kao i njegovi igrači.

– Ako sportašu treba motivacija za Prvu HNL, u smislu da te netko treba natjeravati da daš sve od sebe, preporučam da se odmah ostavi nogometa. Raskineš ugovor i ideš lijepo kući… U sportu te tjera samo stalno dokazivanje. Mene ne zanima što je bilo jučer, moraš stalno težiti da budeš što bolji. Zato treniraš, zato se daješ maksimalno – priča trener Gorice, svjestan da je, ukupno gledajući, ovog ljeta u puno boljoj situaciji nego prošlog.

– Prošle sezone bilo je puno teže, jer radili smo totalno novu ekipu, uz onih 12 igrača iz druge lige, za koje se pokazalo da su bili temelj i baza za ono što smo napravili. Otišli su Čagalj, Oboabona i Mchedlishvili, kojima sam zahvalan na svemu, jer svatko od njih imao je svoju ulogu. Pogotovo Čagi, koji je i van terena bio jako, jako važan. Doveli smo mlađe igrače umjesto njih, Ćelića i Steenvoordena, dobre igrače, koji će biti još i bolji, a sve ostalo je poznato. Igrači znaju što trebaju raditi, a muče nas jedino ti silni izostanci…

Kad je priča već krenula na odlaske i dolaske, tu nema boljeg sugovornika od Mindaugasa Nikoličiusa, ključnog čovjeka kluba u sportskom segmentu. Potraga za pojačanjima traje.

– Pokušavamo djelovati u okviru naših financijskih mogućnosti. Za sad smo zamijenili igrače kojima nisu produženi ugovor novima. Momčad je 90 posto ostala ista, ja volim reći, s obzirom na njihovu ulogu, da smo ostali bez jednog i pol igrača. I dalje tražimo dva ili tri igrača, ali to moraju biti pojačanja koja će raditi razliku, donijeti ekstra kvalitetu. I sva trojica će biti ofenzivci. Tražimo još jednog napadača, jedno krilo, i jednog playmakera – otkrio je Niko.

Prvi čovjek sportskog segmenta kluba, Mindaugas Nikoličius, čeka priliku za reakciju na tržištu… Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Dao je usput i odgovor na komentare kako Gorica kasni s pojačanjima, da se ona predugo čekaju…

– Nogometno tržište tako funkcionira. Kažem, radimo u okviru mogućnosti i budžeta kojeg imamo, ne želimo probijati svoje limite, a za to je potrebno biti strpljiv. Prijelazni rok traje od 15. lipnja, a završava tek 31. kolovoza i on ima svoje zakonitosti. U ovom su trenutku iznosi koji traže igrači za koje vjerujemo da će nam donijeti ono što tražimo jednostavno previsoki. Evo, slao sam već neke ozbiljne ponude, ali igrači koji nas zanimaju željeli su dva ili tri puta više! Kako prolazi prijelazni rok, tako će se i zahtjevi igrača smanjivati. Nije lako pronaći igrače koji ispunjavaju oba naša kriterija, da donose kvalitetu i da su u naših financijskim okvirima, ovo je jedini način. Mogli smo mi i u četvrtome mjesecu dovesti pet igrača, nije to problem, ali to bi bili igrači koji bi nam donijeli osmo mjesto. I što time dobivamo? To je realnost prijelaznog roka, pogotovo u našem slučaju, kad želimo igrače koji bi bili ponajbolji igrači i u najjačim hrvatskim klubovima. To je ta razlika između kvalitete i kvantitete… Uostalom, vidite da i puno veći klubovi od Gorice rade puno toga u završnici prijelaznog roka – govorio je Nikoličius i nastavio:

– Imamo osiguran novac za pojačanja, iznos na koji možemo računati, ali trenutačno je to daleko od onoga što ti igrači traže. Primjerice, prije dva tjedna smo poslali ponudu za jednog igrača iz ruske Premier lige, željeli smo ga čak i na posudbu, a taj klub nam se dosad nije čak ni javio s odgovorom. To je realnost u nogometnom svijetu… Ali i dalje želimo tog igrača, jer radi se o pravom igraču. Ovdje će raditi razliku, a u našim je financijskim okvirima.

Stiglo je i pitanje da usporedi Goricu prošle i ove sezone, koja je bolja?

– Trenutačno, mislim da smo malo bolji. U slučaju da smo kompletni, naravno.

Prošle sezone Inter je iz Velike Gorice prvo odnio pobjedu, a zatim i bod u proljetnom dijelu… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Uoči Intera, nažalost, to nije slučaj.

– Da, u ovom trenutku nedostaje nam šest igrača, ali već za Osijek imat ćemo četvoricu od njih. Trener će slagati momčad u kojoj će mu falili samo dva igrača – gleda Niko na stvari optimistično, pa ističe po njemu najvažnije:

– U usporedbi s nekim klubovima iz lige, imamo priliku raditi u miru. Bez turbulencija, unutarnjih sukoba bilo kakve vrste. Na tome zahvaljujem predsjedniku, što su stvari posložene tako da se stožer i ja možemo baviti samo nogometom. U ovom trenutku, to je naša najveća prednost. Imamo kontinuitet i stabilnost, to je dobar preduvjet da opet budemo hit prvenstva.

Sve će, dakle, početi s Interom. Subota, 21 sat, pod svjetlima reflektora. Trener djeluje kao da jedva čeka da krene borba za bodove…

– Inter? Kad gledam rubriku ‘došli-otišli’, vidim da su pune objej kolone. Puno igrača su promijenili i znam da će moj kolega Toplak kukati više od mene, on je takav, ali svjestan sam i da je latentna opasnost za sve momčadi u HNL-u. Uvijek nešto dobro izmisli i uvijek pobijedi kad mu je ‘stani-pani’ situacija, to baš pratim zadnje tri godine… Međutim, kakav god Inter došao, ovo je 50-50 utakmica. Nema tu favorita. Nismo im mogli ni skautirati u pripremi utakmice, pokazati igračima na videu neke stvari, ali znamo da smo igrali s njima četiri puta prošle sezone i svaki put je bilo neizvjesno. Oni su čak i bili bolji ovdje, mi tamo… Nadam se da će se to ovaj put okrenuti – zaključio je trener Sergej Jakirović.