Prijava

Vaša prijava

Črnko: Moramo stalno podizati letvicu, zato želimo ove sezone biti četvrti!


Novi izazovi samo što nisu krenuli, nogometnu “sezonu kiselih krastavaca” zamijenit će prava, natjecateljska sezona. S početkom od subote u 21 sat, kad je u pitanju HNK Gorica… Nakon što su pripreme odrađene, kako momčadske, tako i klupske, pred novinare je izašao prvi čovjek kluba Nenad Črnko. Predsjednik je tu od prvog dana postojanja kluba u ovakvom obliku, iza njega je cijeli niz prijeđenih prepreka, ali i puno onih koje će tek biti potrebno prijeći.

– Još jednom zahvaljujem igračima na predivnoj prošloj sezoni, na svemu što su napravili, a to sam rekao i njima u svlačionici. Došli smo u prvu ligu učiti, ali i pokazati što znamo. Kroz neke nove vjetrove prezentirali smo nove smjerove u hrvatskom nogometu i u drugoj sezoni prije svega želim da to i nastavimo raditi – počeo je svoje izlaganje Črnko, pa nastavio:

– Ovo je klub koji želi rasti. Iz godine u godinu, bez obzira radimo li na infrastrukturi ili rezultatu. Prvenstvo je dugačko, a razlika u odnosu na prošlu godinu za nas je u tome što ovoga puta znamo gdje idemo i koju kvalitetu moramo imati da bismo postigli određene rezultate. Na temelju svojih spoznaja, saznanja i mogućnosti klub želi nešto više nego prošle sezone, s tim ambicijama ulazimo u prvenstvo.

Prošle godine klub i momčad sami su sebi postavili letvicu visoko, no ona će, eto, ići još i više…

– Znamo da to ni u kojem slučaju neće biti lako ostvariti, da za takve iskorake moramo biti iznimno čvrsti u glavi. Ako smo prošle sezone morali dati 120 posto da bismo nadigrali protivnike, ove godine ćemo ponekad morati davati i 150 posto. Možda nemamo širinu u kadru kao neki drugi, ali vjerujemo u sebe, u momčad, u stručni stožer i u sportski segment kluba. Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo naš cilj, da budemo bolji nego prošle sezone. I na tablici, i u igri, i na terenu, i infrastrukturno. Uvjeren sam da to možemo. Radit ćemo i dalje na tome, imamo dovoljno vremena i u prijelaznom roku da se pojačamo na nekim pozicijama u momčadi, ali i pojačamo konkurenciju. To je potrebno zbog kontinuiteta kluba, ali i zato što smo svjesni da će ovo biti jako teška sezona. Vjerujem da će, na temelju našeg statusa hita prošlog prvenstva, protivnici protiv nas biti još motiviraniji, ali s tim se moramo boriti. Kažem, vjerujemo u sebe i imamo ambiciju koja je realna i koju možemo ostvariti – istaknuo je predsjednik.

Ove sezone naši će igrači morati davati još više da ostanu na lanjskoj razini, vjeruje Črnko… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osim na osvježavanju i pojačavanju momčadi, cijelog ljeta radi se i na infrastrukturi.

– Da, poduzeli smo sve i da iz aspekta infrastrukture dođemo na višu razinu. Vjerujem da ćemo do kraja godine moći pokazati sve što smo započeli u radovima na stadionu, no već i sad, kao i tijekom jeseni, vidjet će se puno toga. Totalno smo rekonstruirali VIP prostor i VIP tribinu na zapadu, imamo i novi prostor za medicinsko osoblje, radimo puno ljepši i funkcionalniji prostor za medije, na istočnu tribinu dolazi 1400 novih stolica, pa će cijeli istok biti pod sjedalicama, a napravit ćemo i ulaz s brojačima za gostujuće navijače. Želja nam je postići sigurnosne uvjete koji će nam omogućiti da se istočna tribina podijeli na dva dijela, da dio bude za gostujuće, a dio za domaće navijače, koji bi ulazili na odvojene ulaze – kazao je Črnko pa na tu temu dodao:

Bila nam je Uefina inspekcija, znamo što nam je potrebno da bi stadion dobio četiri zvjezdice, a sve te uvjete ćemo i ispuniti. Osim onoga koji se tiče kapaciteta, budući da nam je za četiri zvjezdice potrebno osam tisuća mjesta, a mi ih trenutačno imamo pet tisuća. Kao što sam rekao, ovaj klub želi rasti i imamo planove za sljedeće dvije, tri godine. Dobro je što momčad, stožer i sportski segment prate ambicije kluba, što u svemu tome dolaze do prave sinergije.

Ritam prijelaznog roka, koji neke možda zabrinjava jer momčad u ovom trenutku definitivno nije kompletirana do kraja, predsjednika ni najmanje ne brine.

– Nama je ostalo 85 posto momčadi od lani, a cilj je bio u ovoj fazi zatvoriti pozicije igrača s kojima nismo produžili ugovore, što smo i napravili. Dakle, mi smo svoj plan do početka prvenstva ispunili. Nažalost, nismo mogli planirati da će Čabraja i Miya tako dugo ostati u reprezentaciji, kao ni da će se pojedini igrači ozlijeđivati. Ne možemo si baš dozvoliti da imamo 50 igrača, da ovakve situacije preživljavamo bez stresa. Mi ćemo stresova imati, no pratimo trojicu igrača koji bi trebali biti prevaga, koji će raditi razliku na terenu i donijeti dodatnu kvalitetu. Moramo biti svjesni da prijelazni rok traje do 31. kolovoza, da i puno veći klubovi neke stvari rade krajem prijelaznog roka, a mi nismo u poziciji da možemo diktirati tempo događanja. Međutim, uspijemo li to realizirati u sljedeća dva ili tri tjedna, čak i mjesec dana, možemo mirno nekoga i prodati ako se pojavi ponuda, bez stresa da nećemo imati zamjenu – rekao je Črnko, uz dodatak:

– Nije važno što se napravi u prvih mjesec dana prijelaznog roka ili prvih mjesec dana sezone. Prvenstvo je dugo, puno je izazova pred nama, a ključno je u svemu tome što ćemo napraviti nakon 36 kola. I na taj način na sve ovo i gledamo. Evo, dobar primjer je to što smo prošle godine u jednom trenutku bili 13 bodova ispred Hajduka, pa smo na kraju ostali jedan bod iza Splićana…

Kad je već priča krenula na Hajduk, stiglo je i pitanje žale li u Gorici sad, nakon raspleta utakmice u četvrtak na Poljudu, još više zbog činjenice da je Europa za dlaku izmaknula.

– Moramo biti realni. Bili smo svjesni da u ovom trenutku možda i nismo u svim segmentima bili spremni za Europu. Prihvatili smo to kao normalnu situaciju u sportu, kakvih će vjerojatno biti i u budućnosti. Da, željeli smo u Europu i unatoč tome, s te strane nam je žao što nismo uspjeli, jer poduzimali smo i na zimu neke korake u tom smjeru. Zadovoljan sam što su stožer i Niko uspjeli na proljeće riješiti problem rezultata na domaćem terenu, i s te strane mi je žao. E sad, da li bi mi pobijedili Maltežane… O tome je teško pričati. Ovo je jedna od utakmica koja spada u anale, u rubriku ‘vjerovali ili ne’, ali moramo biti svjesni da se takve stvari u sportu događaju, da je to normalno. Žao mi je što nismo imali priliku okušati se u Europi, uvjeren sam da bismo s ovim igračima i momčadi bili u situaciji očekivati prolaz protiv takvog protivnika, ali ovo spada u sferu jedne utakmice utakmice, podcijenjivanja, nesreće… I onda se sve okrene protiv tebe, pa primiš gol u 96. minuti, kad više ništa ne možeš napraviti. Da je Gzira povela 2-0 u prvom poluvremenu, da je bilo dovoljno vremena za preokret, uvjeren sam da bi Hajduk prošao ovu prepreku – istaknuo je Črnko.

– U medijskim praćenjima Hajduk ima puno veći respekt, zato je i doživljaj ovakav. Da je Gorica ispala od Gzira Uniteda, ne bi to ovako odjeknulo, ali ovo je poruka svima nama. U ovo prvenstvo svi krećemo od nule, s po 11 igrača sa svake strane, stvar je u tome kako će koja momčad pristupiti izazovima. Poruka je to i našoj momčadi, da od prve sekunde novog prvenstva neće biti važno što se događalo prošle sezone, da nam slijedi novo dokazivanje iz utakmice u utakmicu. Svi ćemo nešto naučiti iz ovog Hajdukovog poraza. Ako budemo mislili da će nam rezultat iz prošle sezone doći sam od sebe, da se samo malo moramo potruditi da napravimo nešto više, to se sigurno neće dogoditi. Krećemo od nule – naglašava Črnko.

Nakon što je s 10-ak milijuna kuna proračuna bila peta, Gorica s 20-ak milijuna ove sezone želi iskorak… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zanimalo je predstavnike medija i ima li Gorica financijsku moć da zatvori ovu sezonu bez turbulencija, kao i može li se očekivati to četvrto mjesto s proračunom od 20-ak milijuna kuna.

– Svi znate da smo u veljači napravili transfer, zna se i iznos tog transfera, a to je samo po sebi već preko 20 milijuna kuna. Uz naš proračun, koji imamo. Odgovor na to pitanje dala je veljača. Ako osiguramo još deset svojih milijuna, što je normalno, vjerujem da ćemo ove sezone biti na 25 milijuna kuna proračuna. Gorica ima potpunu stabilnost u tom smislu za sezonu pred nama – odlučno je odgovorio predsjednik kluna i nastavio:

– Za mene osobno, budući da znam pozicije kluba, govoreći o organizaciji, momčadi, stožeru i sportskom direktoru, normalno je očekivati četvrto mjesto. Uvijek dižem letvicu, jer ako nema cilja, sve se svodi na borbu za ostanak. A mi s tim nismo zadovoljni jer znamo da nogomet funkcionira na gospodarskim osnovama, da je nogomet tržište i jedini način na koji se može ostvarivati rast, a igrači zaraditi svoje bonuse, je imati rezultat. Podigli smo ove sezone letvicu i bonusa, igrači i stožer znaju koji su njihovi ‘targeti’. Nemamo tu što skrivati, radi se o egzistenciji. Onih koji rade u klubu, ali i samoga kluba, koji na taj način posluje.

Zapela je nekako priča na novcu, na financijama, na stabilnosti, ali odgovori su stizali.

– Moj zadatak je da mi proizvodimo, stvaramo i gradimo, a da nam plus bude veći od minusa na kraju godine. I, hvala Bogu, mogu reći da funkcioniramo na taj način. Jedan smo od rijetkih klubova koji nije imao potresa u financijskom dijelu, sve obaveze podmirujemo na vrijeme, isplaćujemo i nagrade i bonuse. U novo prvenstvo ulazimo sa zagarantiranom rezervom za istu poziciju kao prošle godine. Naravno, kad zadržite momčad, a pritom i znate da ste doveli što je bilo potrebno na upražnjenim pozicijama, kad znate da imate prostora dovesti igrače koji će stvarati razliku, bilo bi suludo da kažem da želimo biti šesti. Imamo svoje planove, ambicija nam je ugurati se među četiri kluba, ali tu nema garancija. Jedno su želje, drugo ono što će se događati na terenu, no vjerujem da mi to možemo. Momčad nam je karakterna i dečki znaju da, kako raste klub, moraju i oni davati svoj doprinos tome. To je ta sinergija kluba koja, rekao bih, funkcionira savršeno.

Upravo u tom smjeru ide i objašnjenje kakve ugovore igrači imaju u Gorici.

– Igrači u svojim ugovorima imaju definirano što se događa s obzirom na plasman, broj bodova, broj nastupa… Čim igrač potpiše ugovor s Goricom, stimuliran je da daje 150 posto jer zna da će, bude li klub rastao, rasti i njegova primanja. Nemamo to definirano na način da netko dođe za X novaca i da zna da će taj X novaca dobivati sljedeće tri godine. Ne! Ako Gorica raste, daj novac može narasiti i na 3X. Upravo zato naša momčad tako i funkcionira. Sustav je kvaliteteno razrađen, igrači to znaju. Evo, kapetan Kahlina to može potvrditi, on ima bonuse i ako ne primi gol i ako obrani penal – kazao je predsjednik, želeći naglasiti još jedno:

– Imali mi proračun 25, 30 ili 50 milijuna kuna, jedno je sigurno: nećemo sav taj novac potrošiti ove sezone! Zato što planiramo u Prvoj HNL igrati malo duže vrijeme i zato što se ne želimo dovesti u situaciju da u godinu dana potrošimo sredstva, podignemo si letvice, pa da sve to iduće sezone ne možemo pratiti i platiti. Imamo svoj put, smatramo da je on dobar i učimo na svojim pogreškama. Cilj nam je da što više vlastitih minusa pretvorimo u pluseve.

Gorica je prošle sezone na tablici, ali i po broju gledatelja, bila peti klub u Hrvatskoj… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Jedan od pluseva prošle sezone bio je broj gledatelja na domaćim utakmicama, no i to je segment u kojem vodeći ljudi kluba vide prostor za napredak.

– Iskreno, moram reći da me pozitivno iznenadio broj ljudi na našim utakmicama, budući da u drugoj ligi ni izbliza nije bilo tako. U ovom trenutku radimo na tome da dodatno stimuliramo posjetu stadionu. Cijene će i dalje biti pristupačne, možda 50 kuna za velike utakmice, a za sve ostale će biti 30 kuna, što je vjerojatno i najmanja cijena u Hrvatskoj. Radimo infrastrukturne pomake u želji da se ljudi što ugodnije osjećaju na našem stadionu. Poboljšat ćemo ove sezone i ugostiteljsku ponudu, a sve skupa u želji da dodatno povećamo posjetu. Bitna je momčad, koja će kontinuitetom igara pozivati ljude na utakmice, i u tom smislu mislim da možemo privući veći broj gledatelja. Kad igraš dobar nogomet, ljudi to vole doći pogledati – završio je Nenad Črnko.

Dobar nogomet, kaže prognoza, moći će se vidjeti i u subotu od 21 sat, kad u Veliku Goricu dolazi Inter iz Zaprešića. Osvježena momčad, funkcionalniji stadion, svjetla reflektora, “prime time” termin… Svi preduvjeti za lijepo ispunjen stadion već u prvom kolu apsolutno postoje. Neka tako i bude.