Prijava

Vaša prijava

Doznajte kako se sunčati ‘pametno’


Tamnjenje kože se često smatra estetski prihvatljivim i poželjnim, osobito među mlađom populacijom. Prema podacima WHO-a od raka kože godišnje u svijetu oboli do tri milijuna ljudi. No sunčanje ima i svoje korisne  strane, jer  u određenim količinama, UV zračenje može pridonijeti jačanju kosti.  Zato je izuzetno važno da se umjereno izlažemo suncu tijekom cijele godine, a ljeti uz poseban oprez.

Neposredna reakcija na prekomjerno izlaganje UV zračenju je opeklina od sunca. Ako je ona takvog intenziteta da je došlo do razvoja mjehura morate pripaziti jer samo jedna takva epizoda u djetinjstvu i adolescenciji može udvostručiti rizik od razvoja melanoma kasnije tijekom života. Smatra se da krema sa zaštitnim faktorom 50 učinkovito filtrira i štiti od 98 posto UVB zraka koje dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor.

No, uz zaštitni faktor koji je prijeko potreban, da bi postigli zdravu i preplanulu put, donosimo recept od 100% prirodnih sastojaka, a koji možete napraviti u kućnoj radinosti.

Za macerat od zelenih oraha, maslinogov ulja i mrkve potrebno je: 
– šest zelenih oraha
– jedna veća ili dvije manje svježe mrkve
– maslinovo ulje

Postupak:

1. Orahe raščetvorite i stavite u staklenku.
2. Naribajte mrkvu te zalijte sve maslinovim uljem.
3. Staklenku ostavite da odstoji na suncu oko tri tjedna te je povremeno protresite.
4. Kada prođe tri tjedna macerat procijedite i dobiveno ulje spremite u bočicu.

Postoji i brža alternativa, ukoliko je za ovaj recept prekasno: 2dcl maslinova ulja i 1/2dcl domaćeg vinskog octa i sok od jednog limuna. Izmješate i imate brzo gotovo ulje za sunčanje!

Svakako treba napomenuti da je primjena krema s visokim zaštitnim faktorom važna za sve, a osobito je značajna za osobe koje su svijetle puti i čija koža uvijek izgori pri izlaganju suncu, ali i razbiti mit da korištenjem visokog SPF-a nećete dobiti svoj toliko željeni brončani ten!