Prijava

Vaša prijava

Miya: Umoran? Ma kakav umor, jedva čekam da krenemo na Osijek!


U svojoj domovini, u Ugandi, on je ono što je u Hrvatskoj – Luka Modrić! Da, upravo to je Farouk Miya (21), prva i najveća nogometna zvijezda u zemlji u kojoj živi 41,5 milijun ljudi okruženoj Kenijom, Južnim Sudanom, Kongom, Ruandom i Tanzanijom. Taj je status još malo osnažio partijama koje je pružao na Afričkom kupu nacija ovog ljeta, na kojem je vodio Ugandu do osmine finala, u kojem je prejak bio Senegal.

– Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati na turniru kao što je Afrički kup nacija, biti dio momčadi koja predstavlja moju domovinu na takvoj razini. Nije bilo lako nositi se sa svim tim protivnicima, ipak smo mi u tim razmjerima ‘mala’ momčad, ali bilo je to baš lijepo iskustvo. Sretan sam što sam sve to prošao, ali prije svega sretan sam što sam ponovno ovdje, sa svojim suigračima, s ovim stožerom – rekao je uvodno Miya, koji je treninzima Gorice priključio u utorak, tri dana nakon što je prvenstvo počelo.

I moralo je biti tako, jer odmah nakon završetka sezone odjurio je na pripreme reprezentacije, odradio turnir, pa je nakon toga morao uloviti barem desetak dana odmora. Nedovoljno da ispadne iz forme, jer Miya se vratio svjež i motiviran.

– Umoran? Ma ne, što bih bio umoran… Sretan sam što sam ovdje, s dečkima, i baš se veselim utakmici protiv Osijeka. I dobrom rezultatu, do kojeg ćemo, uvjeren sam, i doći – optimističan je Miya.

Farouk Miya još čeka svoj prvi gol ili asistenciju u utakmicama protiv Osijeka… Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Prošle sezone Gorica je četiri puta igrala protiv Osijeka, a Miya je sudjelovao u tri utakmice, pri čemu niti jednom nije ostao na terenu svih 90 minuta. U prvoj je odigrao 88, u drugoj 13, u trećoj 27…

– Ne trebamo se više uopće vraćati u prošlu sezonu. To je prošlost, ostavimo to iza sebe i gledajmo prema naprijed. Svi su mijenjali igrače, drukčije su sve to momčadi nego prošle sezone. Kao i naša, uostalom… Bit će ovo otvorena utakmica s obje strane, vjerujem i zanimljiva za publiku na oba kraja terena, a mi moramo gledati kako u svemu tome doći do rezultata. Doma smo, moramo ići po bodove – govori Farouk.

Nakon što se vratio u klub, zatekao je neka nova lica, prvi put se susreo sa Steenvoordenom, Ćelićem, Babecom, Perišom…

– Dobro je i za klub i za momčad da ponekad dođu nova, svježa lica, unesu novu energiju. Svaki novi igrač dodatno motivira one koji su već ovdje, a sve to zajedno čini momčad snažnijom. Čeka nas teška sezona, trebat će nam svaka pomoć koju možemo dobiti, moramo imati zajedništvo ako želimo dobru sezonu – tvrdi Miya.

Pojavljivalo se njegovo ime u medijskim napisima ovih dana, navodno je aktualna priča po kojoj bi on i Kristijan Lovrić trebali u Tursku. Međutim, Miya se time ne zamara.

– O tim pričama znam jednako kao i vi, ono što sam pročitao u medijima. Čak nisam ni sam pročitao, budući da ne razumijem hrvatski, nego su mi preveli. Znam da se priča da Kiki i Miya odlaze, da se spominje Turska, ali o tome se brinu oni koji su za to zaduženi. Ja razmišljam samo o sljedećoj utakmici, o tome kako pobijediti Osijek – miran je Miya, svim pričama unatoč.

Vratio se potpuno fit, s dodatnim samopouzdanjem, i bit će veliko unutarnje pojačanje za Goricu. Prošle sezone naznačio je svoj neosporan potencijal, sad je vrijeme za – eksploziju!