Prijava

Vaša prijava

Relikti starog Turopolja


Nakon nešto više od četiri mjeseca aktivnosti članova Facebook grupe Turopoljska baština’, intrigantnih otkrića koje je iznjedrila, aktivnog istraživanja i deliberacije, njezin osnivač Goran Postić uz punu podršku supruge Ivane odlučio je potražiti  i stručno vodstvo etnografkinje i ravnateljice Muzeja Turopolje – Margarete Biškupić Čurla. Grupa danas broji nešto više od 360 članova, a tendencija je da se uključe ljudi koji kod kuće još uvijek čuvaju vrednote prošlih dvaju stoljeća obilježenim pričama o turopoljskom plemstvu, običajima, hrani, odjeći, te naposlijetku, samom načinu života od 19. stoljeća nadalje.

Goran je već kao tinejdžer zavolio tradiciju i folklor turopoljskog nam kraja, te, kako i sam priznaje, ovaj hobi prerastao je u opsesiju.

– Životne obaveze oduzele su mi vrijeme u folkloru, stoga sam odlučio živjeti s folklorom, budući da sam ga jako zavolio. Folklor mi je donio još jednu ljubav, onu za cijeli život! Tamo sam upoznao svoju suprugu! Bila su to lijepa vremena! Supruga i ja trudimo se učiti djecu da zavole i steknu zanimanje za vlastitim korjenima vodeći se mnogim divnim trenucima i uspomenama koje smo i sami doživjeli – otkrio nam je Goran.

Foto: ‘Turopoljska baština’/facebook

Zasigurno mnogi od nas u vlastitim domovima imaju ‘sakriveno blago’ starog Turopolja poput ovih primjeraka, a ni ne znamo čemu su služili. Riječ je o iznimno vrijednoj ostavštini koja priča svoju priču, a koja čeka da ju otkrijete! Stoga, svatko tko smatra da ima potencijalno ‘turopoljsko blago’ svakako je dobrodošao u grupu ‘Turopoljska baština’, gdje će doznati mnogo o sebi, korjenima i načinu života vlastitih predaka.

Premišljate se i trebate poticaj? Otvorite stranicu broj 20/21 našeg novog izdanja Reportera ili nas pronađite u papirnatom obliku u gradu i krenite u turopoljsku avanturu!