Prijava

Vaša prijava

Afrika, to je naš đir! Cherif i Miya odveli Goricu do mokre pobjede


Opasan pljusak spustio se na Veliku Goricu na izmaku nedjeljnog prijepodneva, nadovezala se na sve one hektolitre koji su pali u noći sa subote i time si ispisala pozivnicu za ozbiljnu participatiju u sudaru Gorice i Osijeka. Sreća da je teren na našem Gradskom stadionu u odličnom stanju, pa problem nije ispao i veći, ali velika količina oborina definitivno je utjecala na ono što su prezentirali igrači Gorice i njihovi gosti iz Osijeka. Lopta je znala zapinjati u lokvama na terenu, nije išla onako tečno i čisto kao što je to slučaj u idealnim uvjetima, ali sve to skupa bilo je – taman. Baš onako kako treba biti da Gorica dođe do velike i važne pobjede, protiv velikog protivnika, prve ove sezone.

A sve to skupa izgledalo je ovako nekako:

Kristijan Lovrić driblao je protivnike, ali i lokve vode po terenu… Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Na trenutke je utakmica izgledala više kao vaterpolska nego kao nogometna… Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Igrači su se na terenu ipak nekako snašli u ovakvim uvjetima… Foto: Marko Prpić/PIXSELL

…a snašlo se i nešto manje od 1500 gledatelja na tribinama… Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Gorica se uspjela kompletirati za ovu utakmicu, Lovrić, Čabraja i Miya krenuli su od prve minute, dok su na drugoj strani na scenu stupili igrači iz drugog plana. Kako je Osijek u četvrtak igrao prvu utakmicu pretkola Europske lige protiv CSKA-a iz Sofije, kako je ovog četvrtka na rasporedu uzvratna utakmica, trener gostiju Dino Skender odlučio je “odigrati Bjelicu”. Zamijenio je svih 11 igrača u odnosu na Sofiju, krenuo na Goricu s dobrom, ali ne najboljom momčadi, a to su Jakirovićevi igrači i iskoristili.

Pokazali su se već “milijun” puta ovi dečki kao pravi fajteri, karakterni igrači koji su najčešće najbolji kad je najpotrebnije, a ovo je bila baš takva utakmica, fajterska, za prave frajere. Teška je to borba bila, natopljen teren zahtjevao je još više angažmana, ali Gorica je na kraju došla do svoga cilja. U velikom stilu! Počevši od gola za vodstvo, kojeg je u 35. minuti zabio Cherif Ndiaye. Dok su osječki stoperi Lončar i Šimunec razmišljali što napraviti s dubinskom loptom odličnog Michala Maslowskog, gorički Senegalac se provukao između njih, odjurio prema golu i majstorski strpao loptu u mrežu Osijeka.

Prijetili su i Osječani, imali neke svoje situacije, no imala ih je Gorica, toliko da bilo možda realno bilo da je vodila i dva gola razlike nakon tih prvih 45 minuta… Vidio je to i gostujući trener, pa je već od početka nastavka uveo “prvotimce” Kleinheslera i Mancea, a malo potom i Mirka Marića. Međutim, učinka u njihovu korist nije bilo. Sve je ovoga puta išlo na mlin Gorice. Pa je tako u pravom trenutku, već u 53. minuti, Farouk Miya “zaključao” utakmicu. Matija Dvorneković pobjegao je po desnoj strani, Kristijan Lovrić napravio velik dio posla odvlačenjem protivničkih igrača, a na kraju je Miya ostao sam. I nije mogao pogriješiti.

Utakmica je konačno riješena u 75. minuti, kad je još jedanput u ulozi strijelca bio Cherif Ndiaye. Prvo je sjajno loptu za Lovrića propustio Maslowski, a Kristijan je to iskoristio za prekrasno ubacivanje u sredinu, gdje je Senegalac još jedanput pogodio i izazvao ovacije s tribina. Ovog se nedjeljnog poslijepodneva doista plesalo u afričkim ritmovima, jurilo preko Senegala i Ugande prema tri boda…

Ušli su u nastavku Nizozemci Mathieu i Suk – vratio se Joey nakon što je propustio gotovo cijele pripreme! – priliku za debi u završnici je dobio i treći njihov sunarodnjak, stoper Matthew Steenvoorden, koji je ušao upravo umjesto Cherifa. Publika ga je i u toj 86. minuti još jednom nagradila glasnim pljeskom, kakav je i zaslužio partijom koju je pružio. Kad čovjek gotovo zaboravi da nema igrača poput Lukasza Zwolinskog, jasno je kakav je posao napravio napadač iz senegalske prijestolnice Dakara.

Dojam je samo malo pokvario gol Mirka Marića iz gužve u završnici, no na kraju je to, zapravo, najmanje važno. Tri boda su u džepu i već ovog trenutka mogu početi pripreme za Dinamo. Igra se u petak u 20 sati na Maksimiru, dovoljno blizu da i gorički navijači odu pogledati što njihova momčad može protiv prvaka. Protiv jedine momčadi koju prošle sezone nije pobijedila, protiv kluba koji izaziva poseban motiv. Ako nije problem, neka i taj petak pada kiša, recept je očito dobar…