Prijava

Vaša prijava

Od danas građani neposredno sudjeluju u dizajniranju budućnosti Gorice


U Gradu Velika Gorica uveli su aplikaciju za prijedloge izmjena prostornog plana kao dodatni modul postojećeg sustava, a koji će omogućiti potpunu digitalizaciju samog procesa. Ovo je prvo ovakvo rješenje u Republici Hrvatskoj, koje nas neće obvezivati da uzimamo slobodan dan na poslu i mijenjamo planove, već ćemo sve potrebno moći učiniti od kuće na vlastitom računalu, a o izmjenama po pitanju prijedloga koje podnesemo Gradu biti ćemo obaviješteni putem emaila.

Ovo će inovativno rješenje dati jednu novu dimenziju demokracije, a to je uključivost svih građana u kreiranju što egzaktnijeg prostornog plana, koje će kako kaže Barišić, biti zanimljivo ne samo za Veliku Goricu, već i za hrvatsku javnost općenito.

– Uvijek govorimo kako želimo da naš grad bude po mjeri čovjeka, što podrazumijeva participaciju građana na jedan suvremen, jednostavan, dinamičan i pametan način. Građani će neposredno imati prilike sudjelovati u izmjeni prostornih planova i sličnih drugih planova ubuduće. Ovaj način će otvoriti zasigurno i mnoge druge promjene – ističe gradonačelnik Barišić.

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

Gordana Mikulčić Krnjaja ističe kako su ideju o izradi same aplikacije dobili upravo radi postizanja brže i efikasnije procedure. Aplikacija je implementirana u sustav Grada Velike Gorice, a od danas ju mogu koristiti svi naši građani.

– U potrazi za rješenjem po pitanju smanjenja rokova, na način da građani sudjeluju odmah na početku, a ne da se čeka javna rasprava. U kratkom roku ‘Promet i prostor’ napravio je odlično rješenje, a bili smo vođeni postulatima jednostavnosti. Prijedloge građana, ukoliko budu izvedivi, brže ćemo moći sprovesti u djelo, na način da ćemo već u javnoj raspravi moći konkretno odgovoriti na moguće izmjene  –  otkrila je Pročelnica UO za urbanizam i zaštitu okoliša, Gordana Mikulčić Krnjaja.

Da ‘Pametan grad’ podrazumijeva neposredno sudjelovanje građana u dizajniranju budućnosti grada, što upravo omogućuje ova aplikacija, smatraju u VeGoRi.

– Pojam pametni grad trpi različite definicije i interpretacije, a ova aplikacija direktan je pokazatelj što je nama u Gorici ‘Pametan grad’, a to je korištenje tehnologije kao alata da bismo mogli biti na usluzi građanima. Indirektan je to pokazatelj reorganizacije i digitalizacije Uprave, u svrhu bržeg rješenja. – Maja Kurjak, ravnateljica VeGoRe.

Svoje prijedloge prostornog plana možete dati već danas OVDJE.