Prijava

Vaša prijava

Savršeno ljetno osvježenje – džin i tonik!


Nježno gorkasti okus ovog miksa odlična je baza za dodavanje drugih sastojaka i pretvaranje originala u genijalno ljetno piće. No znate li kakoje nastalo ovo popularno piće?

Naime, kada su Britanci 1858. preuzeli vlast u Indiji, najveći problem bila im je malarija, za koju su jako gorki tonici od kinina bili glavni lijek, a njihovo miješanje sa ginom i limetom radi lakše konzumacije slučajno je stvorilo Gin&Tonic, koji je postao novo popularno piće. G&T je, kao i sam gin, svoju karijeru započeo kao lijek. Sredina 20. stoljeća ovom je piću donijela novu eleganciju. Cool ljudi iz 50-tih su ga voljeli piti u jako suhim varijantama koje se danas naveliko vraćaju, a to je jednak omjer gina, tonika i soka od limete. No, u današnje je vrijeme toliko varijanti ovog pića da jednostavno ne postoji najbolji recept.

Slijedi par savjeta kako ne biste pogriiješili kod spravljanja ovog pića:

  • prvo natočite gin, potom stavite dodatke i pustite da alkohol odradi posao za vas. Nakon toga stavite punu čašu leda i lagano natočite tonik
  • maksimalno 2 sastojka istaknete njegove najbolje atribute. Kod gina vrijedi pravilo da je manje ustvari više.
  • stavite puno leda kod pripreme zato jer čuva mjehuriće tonika i usporava otapanje ukoliko ga ima puno
  • čaša mora biti velika prvenstveno zbog količine leda, ali i zbog količine ukupnog pića

Na kraju zapamtite, savršenstvo je u ukusu pojedinca. Igrajte se. Ne postoje savršeni recepti jer je svatko od nas jedinka za sebe. U vašoj kući pit će se savršeni gin tonic, a to je baš onako kako ga vi volite!