Prijava

Vaša prijava

Za neodržavanje zelenih površina od 600 do 1200 kuna kazne


Cvjetanje ambrozije i probleme koje ona donosi ozbiljno su shvatili i u Gradu. U objavi na službenim stranicama iz Grada pozivaju građane da prijave površine zaraslom ambrozijom. Prijave se dostavljaju Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice, na broj telefona 01 6269 947 ili email poljoprivreda@gorica.hr.

Prema Odluci o agrotehničkim mjerama, te mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina (Službeni glasnik Grada Velike Gorice 7/18) na području Grada Velike Gorice za obveznike koji ne budu izvršavali svoju obavezu uklanjanja ambrozije propisane su kazne od 600 kuna za fizičke i 1200 kuna za pravne osobe.

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske (NN 72/07). Obveze iz Naredbe odnose se na vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenike upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, koji su dužni tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) redovito uklanjati i suzbijati ambroziju i to agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim metodama.

– Tek zajedničkim naporom može se spriječiti širenje ambrozije i pomoći sve većem broju stanovnika našeg Grada koji teško podnose period cvjetanja ambrozije – poručili su iz Grada.