Prijava

Vaša prijava

Jakir: Bišćan će sigurno nešto smisliti, ali nešto ćemo smisliti i mi…


Dinamo je arhiviran već odavno, poraz je to koji spada u rubriku “relativno očekivano”, a novi izazovi za nogometaše Gorice već stižu. Stigli su se dečki malo i odmoriti, jer od Dinama do Rijeke proći će devet dana, ali puno je važnije da su stigli i odraditi sve što je pred njih postavio trener Sergej Jakirović. Uigrati se, dodatno podići formu, zaliječiti ozljede i ozljedice…

– Stanje u momčadi je dobro, svi osim Maloče su na dispoziciji. I Suk i Zwolinski su se maksimalno uključili u rad s momčadi, a normalno su trenirali i svi koji su imali neke manje probleme u posljednje vrijeme – zadovoljno konstatira Jakirović, trener koji je s Goricom prošle sezone nanosio teške udarce respektabilnom suparniku kao što je Rijeka.

Međutim, to što je Gorica prošle sezone dobila tri od četiri međusobna okršaja s Riječanima malo će značiti uoči prvog ovosezonskog sudara.

– Znamo da nas čeka jako teška utakmica, bez obzira na to što je Rijeka u četvrtak navečer igrala europsku utakmicu. Ima tamo sasvim dovoljno igača koje moj kolega Bišćan može rotirati i jasno je da ćemo morati biti na vrlo visokom nivou ako želimo napraviti nešto veliko. Da, bili smo uspješniji prošle sezone u međusobnim ogledima, ali svjesni smo da će ta činjenica i njih dodatno motivirati. Taktički moramo biti jako dobro da bi uspjeli u onome što želimo – svjestan je Jakirović.

Trener Gorice Sergej Jakirović već se dokazao kao majstor za velike protivnike… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Rijeka će na velikogorički Gradski stadion istrčati četiri dana nakon europskog ogleda s Aberdeenom, četiri dana uoči uzvrata u Škotskoj… Situacija je prilično slična onoj uoči pobjede protiv Osijeka, što može biti vjetar u leđa Jakirovićevoj momčadi.

– Može se to gledati kao prednost, sigurno su se oni i energetski i psihološki potrošili, ali svi mi se za ovakve stvari i pripremamo, pa tako i za igranje utakmica svaka tri, četiri dana. Pogotovo na početku sezone to ne bi trebalo biti prevelik problem, dovoljno je tu vremena za regeneraciju. Vjerujem da je potrošnja veća u psihološkom nego fizičkom smislu, no za hrvatski nogomet najvažnije je da su odigrali stvarno dobru utakmicu, da su u želji da ne prime gol uspjeli zabiti dva. I nadam se da će Rijeka nakon uzvrata proći ovu prepreku – poželio je Jakir.

Prošle sezone Matjaž Kek je upravo nakon poraza u Velikoj Gorici okončao svoju eru na klupi Rijeke, a ovoga puta kao šef stručnog stožera stiže Igor Bišćan, čiji roditelji žive ovdje, u našem gradu, u kojem je i on sam gotovo kao doma. I on je lani doživio jedan poraz u “svom” gradu, respektira Goricu, ne bi bilo neočekivano da i ovoga puta nastupi sa sličnom idejom kao protiv Aberdeena, s prvim ciljem da ne primi gol.

– Logično mi je da je Igoru prvi cilj bio ne primiti gol, jer to znači da ti gol u gostima puno donosi, ali ispalo je super. U Europi moraš taktički biti sjajan ako želiš nešto napraviti, a Rijeka je u tome uspjela. Hoće li tako igrati i protiv nas? To ja ne mogu znati, to je pitanje za mog kolegu Bišćana. I on, i Ante Tomić, i Renato Pilipović moji su prijatelji, znamo se jako dobro… Sigurno Bišćan nešto priprema, nešto pripremamo i mi, pa ćemo vidjeti tko će biti zadovoljniji nakon utakmice – kazao je trener Gorice.

Prijelazni rok traje još nešto više od tri tjedna, vremena za akciju je još dovoljno, a Gorica čeka svoju priliku da dodatno pojača momčad.

– Ništa se bitno nije promijenilo u ovih 20-ak dana, od početka prvenstva. Puno igrača i dalje se nudi, ali puno igrača i puno košta. I dalje je to tako. Nadam se da ćemo uspjeti dovesti barem jednog igrača kakvog želimo. Tražimo prije svega igrača koji bi igrao iz napadača. Veznoga koji je jak na lopti, koji može diktirati tempo, proigrati, doći u završnicu, zabiti pet, šest golova… Taj igrač prije svega mora biti brz i eksplozivan, ali mora biti i bolji od igrača koje sad imamo. Ne treba nam profil igrača kakve već imamo – pojasnio je Jakirović.

Zasad, najveća pojačanja bit će povratak oporavljenih Suka i Zwolinskog, stožernih igrača iz prošle sezone.

– Vidjet ćemo hoće li odmah ući u prvih 11… Zwolinski je propustio tri tjedna treninga, Suk čak pet, ali definitivno su u najužoj konkurenciji. To je samo dodatni plus za momčad, da imamo takvu širinu, a hoće li startati ovaj ili sljedeći put, odlučit ćemo u sljedeća dva dana – zaključio je Jakir.

Jedno je kod njega, kao i svaki put, sasvim sigurno. U nedjelju navečer, od 20 sati, istrčat će 11 najspremnijih i najgladnijih, odreda motiviranih da još jedanput “skinu skalp” velikom protivniku. Dokazali su Goričani već više puta da su to u stanju učiniti, nema razloga ne vjerovati da se to može ponoviti i ovoga puta…


GLAS: Gdje su goričke zastave?

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike