Prijava

Vaša prijava

Vodič kroz proštenje za Veliku Gospu u Vukovini


Blagdan Uznesenja Djevice Marije na nebo, poznatiji kao i Velika Gospa, svečano će se obilježiti 15. kolovoza u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini. Vjernici će imati priliku prisustvovati na Svetoj Misi u tri jutarnja termina – s početkom u sedam i devet sati ujutro, dok će u 11 sati na nogometnom igralištu iza Crkve biti središnje misno slavlje koje svake godine okuplja nekoliko tisuća vjernika. Slijedi popodnevno misno slavlje prije fešte s početkom u 18 sati.
Osim kao plemenitaši i čuvari narodnih običaja i tradicije, Turopoljci su poznati i kao marijanski narod. U ovom kraju mnoge crkve i kapelice posvećene su Gospi, a najpoznatije je zasigurno marijansko svetište u Vukovini. Iako razvoj crkve nije povijesno valoriziran, u zapisima se ovo proštenjarsko mjesto prvi put spominje u 16. stoljeću te se smatra starijim od crkve u Mariji Bistrici. Prvotna drvena kapela 1568. godine zamjenjena je današnjom crkvom, dograđenom 1704. godine, a  iz stare građevine sačuvan je oltarni kip Majke Božje Vukovinske kao i kip Trpećeg Isusa.

Za one koji će se u Vukovinu uputiti radi dobre zabave neće se razočarati! Kao i svake godine niz bendova svirat će na raznim mjestima. Preko puta Crkve u dvorištu svirat će Tamburaši Skitnice, a grupa Sjaj bit će u dubokoj hladovini kod Čiča već od 16 sati. Nikako ne smijemo zaboraviti naše popularne dečke iz grupa Viking i Pirati, a koji će svirati kod bistroa Petica.
Uz odličan zabavni program čekaju nas i brojna tradicionalna turopoljsko-sajamska jela s roštilja, zatim kotlovina i gulaš kojji će zasigurno zadovoljiti svakog posjetitelja ovog proštenja. Tu je i nezaobilazni gverc koji mnogi od nas obožavaju, a najmlađi će na svakom koraku moći uživati u kokicama, pečenicima, šećernoj vati i gumenim bombonima.