Prijava

Vaša prijava

VIDEO Mega pojačanje: Gorica dovela prvog Iračanina u povijesti HNL-a!


Tražimo ofenzivnog veznog igrača, koji bi igrao iza leđa napadača. Taj igrač mora biti brz, jak na lopti, sposoban diktirati ritam igre. I taj novi igrač mora biti bolji od ovih koje sad imamo.

Tako je govorio trener Gorice Sergej Jakirović dva dana uoči sudara s Rijekom. Točnije, velike i spektakularne pobjede nad Rijekom. A dva dana nakon Rijeke i dobio je novog igrača. Dres s brojem sedam zadužio je Jiloan Hamad, 28-godišnji vezni igrač koji bi trebao, to je ključno u svemu, biti ono posljednje što je trener nabrojio. Bolji od igrača koji su trenutačno tu. Ekstra kvaliteta, igrač koji radi razliku, prevagu na terenu… Ako se baci pogled na njegov CV, djeluje kao da bi to moglo biti to.

Hamad će se odmah priključiti treninzima sa svojim novim suigračima, pravo nastupa trebao bi imati za utakmicu šestoga kola, kad u Veliku Goricu dolazi Istra 1961, predvođena našim sugrađaninom Ivanom Prelecom, a vrlo brzo bi trebalo biti jasno da će Hamad biti pravo pojačanje. Iza njega je, naime, karijera u kojoj je upisao 15 nastupa u Bundesligi, gdje je bio član Hoffenheima, a jedini gol zabio je protiv Bayera iz Leverkusena u siječnju 2016. godine.

Jedini gol u dresu Hoffenheima Hamad je zabio u remiju 1-1 s Bayerom iz Leverkusena… DPA/PIXSELL

Ta sezona u Hoffenheimu, u jednoj od najjačih europskih liga, vrhunac je njegove karijere, tijekom koje je nosio i dres tri švedska kluba (trećeligaš Forward na početku, zatim Malmö i Hammarby), a iz Njemačke je išao na posudbu u belgijski Standard Liege. Posljednji klub mu je korejski Incheon United, u koji je došao u siječnju, a slobodne papire dobio je u srpnju. U Goricu, dakle, dolazi kao slobodan igrač, bez odštete, u statusu “reprezentativca na čekanju”.

Igrao je za nekoliko omladinskih kategorija švedske reprezentacije, zaključno s U-21 momčadi, čiji je neko vrijeme bio i kapetan. Upisao je i osam nastupa za reprezentaciju Švedske, mahom u prijateljskim utakmicama, zbog čega se danas nada da će promijeniti nacionalne boje. I zaigrati za – Irak! Jiloan je, naime, dijete roditelja koji su emigrirali iz iračkog dijela Kurdistana. Prvo su otišli u Azerbajdžan, u Baku, gdje je novi igrač Gorice i rodio, a kad su njemu bile dvije godine, preselili su se u švedski grad Örebro, gdje je Jiloan i odrastao. Prema podacima koji stoje na Wikipediji, njegov otac Mohammed bio je kurdski gerilski borac punih 15 godina, prije nego što je odlučio emigrirati sa suprugom i sinom…

Tridesetak godina poslije njegov bi Jiloan mogao zaigrati za njegovu domovinu, ali samo ukoliko to dozvoli FIFA. S obzirom da je za Švedsku nastupao samo u prijateljskim utakmicama, zatražio je dozvolu da zaigra za Irak, a odgovor se i dalje čeka. Poziv Iračana prihvatio je u veljači.

– Želim pomoći Iraku da dosegne nove visine – rekao je tad Hamad.

Imao je poziv i Azerbajdžana, čiji ga je izbornik Berti Vogts zvao da se priključi reprezentaciji zemlje u kojoj je rođen, no tu je ponudu Hamad odbio. Onu goričku, srećom, nije. U zrelim godinama, u naponu snage, ovdje će krenuti u novi izazov, u nova dokazivanja. Zajedno s Goricom, koju već u nedjelju čeka četvrti derbi zaredom. Na redu je gostovanje kod Hajduka na Poljudu, kroz koje će Hamad puno bolje upoznati mogućnosti svojih suigrača. Kojima će, nadamo se, pomoći da zajedno budu još uspješniji, da pucaju na još više ciljeve.