Prijava

Vaša prijava

Sesar i Gorica jure dalje: ‘Sviđa mi se naša momčad, ovo mi je izazov…’


Vrijeme godišnjih odmora bliži se kraju, život u gradu se polako iz ljetnog đira prebacuje u uobičajni ritam, a na tom tragu su i gorički košarkaši. Nakon najuspješnije sezone u povijesti kluba, u kojoj je Gorica igrala polufinale Kupa Krešimira Ćosića i bila nadomak polufinalu prvenstva, promijenio se predsjednik kluba, Duško Radović naslijedio je Mirka Matića, ali ono najvažnije ostalo je isto. Trener. Josip Sesar okupio je igrače 12. kolovoza, tjedan dana poslije momčad mu se kompletirala, i sad slijedi slaganje mozaika za izazove koji slijede.

– Imamo dva odlaska, više s nama nisu Marko Baković i Karlo Mikšić, a karijeru je završio Ljubo Prgomet, koji je postao tajnik i sportski direktor u klubu. Istovremeno, doveli smo Peru Babića (34), koji je igrao Euroligu sa Zagrebom i koji je dokazano dobar igrač, a došli su i Karlo Lebo (25), proizvod Cedevitine škole košarke, te Ivan Vraneš (23), izdanak zadarske škole košarke – uvodno je nabrojao Sesar.

Petar Babić (lijevo), Karlo Lebo (u sredini) i Ivan Vraneš (desno) novi su igrači Gorice

Babić je iskusni bek, po potrebi i playmaker i šuter, Lebo je krilo, vanjski igrač, a Vraneš će sa svojih 206 centimetara pomoći pod koševima i zamijeniti lani odličnog Bakovića. Sve su to polivalentni igrači, koji mogu igrati na više pozicija, čime će se uklopiti u momčad koja je praktički cijela takva.

– Je, puno je tu igrača koje mogu koristiti u raznim ulogama. Imamo zanimljivu momčad i, iskreno, sve skupa mi je vrlo izazovno. Cijelo vrijeme sam u razmišljanjima o novim akcijama, smišljam kako, što i za koga. Nadam se jednoj dobroj sezoni, ali i dobrom pripremnom periodu, za razliku od prošle sezone. Lani nismo startali na pravi način, imali smo dosta ozljeda važnih igrača, ja sam bio s reprezentacijom, pa smo se tražili prvi dio sezone. Ovoga puta startali smo malo ranije nego inače, momci su došli u jako dobrom stanju, radimo sve po planu i programu, a nema ni većih problema s ozljedama – kazao je Sesar, koji ima i nove suradnike.

– Doveli smo i novog kondicijskog trenera Mateja Filipija, s njim se radi trčanje i teretana u jutarnjim satima, pa poslijepodne prelazimo na ove ‘fine’ stvari, tu preuzimamo ja i Lovro Demo, moj novi suradnik. Jakov Stipanović, koji je dosad radio sa mnom, iz privatnih razloga je tražio da ovu godinu ne radi, no nadam se da će ostati pri klubu i priključit nam se ako se ukaže prilika – ističe Sesar.

Uz tri nova igrača, kostur momčadi Gorice čine Borna Kapusta, Ivan Majcunić, Ivan Vučić, Ante Mašić, Ivan Papac, Lovro Mazalin i Marko Petrović, što Sesar smatra zadovoljavajućim.

– Da, to je zasad to. Financije nam dosta toga određuju, pokrili smo se kako smo mogli, ali naravno da ćemo reagirati ako se ukaže neka dobra prilika. Kao, primjerice, prošle godine s Mazalinom. Dogodi li se nešto slično, nešto što ulazi u naše financijske okvire, jasno da nećemo bježati od toga. Iako, ja sam zadovoljan s ovom momčadi koju imam, zanima me jako kako će to sve izgledati – kaže Sesar, svjestan da se svi pojačavaju, ulažu puno veći novac od Gorice.

– Istina, pojačavaju se svi, i Škrljevo, i Osijek, i Zabok, i Šibenik… Svi su ti klubovi financijski jači od nas, a tu su i Zadar, Cibona i Split. Kad se sve zbroji, mislim da ćemo imati zanimljivu i izjednačenu ligu, kao što je bila i prošle sezone do trenutka kad se umiješala Cedevita s prvom momčadi. Iako, na kraju je Cibona pokazala da se može i s njima, što je za svaku pohvalu. Ujedno, to je i putokaz svima nama da se i s manjim financijama može napraviti dobre stvari – traži Sesar dodatnu inspiraciju.

Puno toga promijenilo se u svijetu hrvatske klupske košarke selidbom Cedevite u Ljubljanu.

– Definitivno se pokazalo da je više igrača na tržištu. Da su igrači koji su bili u prvoj i drugoj momčadi Cedevite mogli zaraditi više nego što mogu sad, jasno je svima, i u tom smislu su ti momci malo zakinuti i većina ih je sad u nekom praznom prostoru. Moraju pomiriti svoje košarkaške ambicije s uvjetima koje mogu dobiti ako žele igrati u Hrvatskoj. Druga opcija je tražiti rješenje vani, no treba biti i realan pa reći da igrači iz Cedevite 2 baš i nisu imali sezonu zbog koje bi drugi klubovi bili ludi za njima. Njima je najnezgodnije zbog ovakvog raspleta – priča Sesar i nastavlja:

– Što se tiče nas ostalih klubova… Sad svi misle da nakon odlaska Cedevite mogu uloviti nešto više. Netko misli da može biti peti, netko treći, netko da može ući u finale, netko lovi trofeje. Mi? Imamo dobru momčad, uz dobar rad i što manje ozljeda, možemo imati i dobru sezonu. Sad, što će to točno značiti, tek ćemo vidjeti. Nema smisla govoriti o pozicijama koje želimo, važnije je ići korak po korak, ali dobro je što nam je većina momčadi ostala na okupu, tri igrača koja su otišla zamijenili smo trojicom novih, i sad treba vidjeti kako će se uklopiti. Nadam se da će to biti dobro, budući da nismo birali nove igrače samo po kvaliteti, nego i po karakteru. Sve su to jako dobri momci i neće biti nikakvih problema za uspostavljanje odnosa i hijerarhije u momčadi, što je jako važno. Iskreno, mislim da moramo najmanje zadržati razinu prošlogodišnjih igara, ne dovesti se u stres borbe za ostanak, ali opet kažem, vjerujem da možemo imati dobru sezonu – završio je Sesar i vratio se treningu.

Jednom u nizu onih koji će Goricu podići na još višu razinu. Svi zaostaci iz prošle sezone su riješeni, a na još boljoj atmosferi radi i klupska uprava, koja je igrače odvela na zajedničku večeru i druženje.

Igrat će Gorica i prijateljske utakmice, među kojima nekako najviše “iskače” turnir povodom 50 godina košarke u Velikoj Gorici. Na turniru 13. i 14. rujna trebali bi sudjelovati, uz Goricu, još i Cibona, Zadar te jedan ruski klub, zasad neimenovani. Prvenstvo počinje 28. rujna gostovanjem kod Splita, a pred domaćim navijačima Gorica će se predstaviti 5. listopada protiv Alkara.