Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan roda: Očuvajmo prirodna staništa bijelih ljepotica


U Hrvatskoj, kao i diljem svijeta, na današnji dan – 24. kolovoza obilježava se Svjetski dan roda kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Opstanak rode uvelike ovisi i o našem načinu života, a osobito o očuvanju tradicionalnog i prirodi prijateljskog načina poljoprivrede te života na selu. Na području Hrvatske bijela roda stvara 70% svojih gnijezda na krovove i dimnjake stambenih ili gospodarskih kuća, 26% na stupove električne mreže i 4% na drveće.

Što znamo o bijeloj rodi?

Bijela roda (lat. Ciconia ciconia), europska je gnjezdarica. U Europi gnijezdi 180.000 do 220.000 parova roda od čega najviše u Poljskoj i Ukrajini. U Hrvatskoj gnijezdi oko 1300 parova ove vrste u kontinentalnom dijelu zemlje u selima dolina rijeka Drave, Save i Dunava. Ova vrsta ptice gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu: višegodišnje gnijezdo veliko je 180 x 180 x 80 cm, a može težiti preko jedne tone.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije od 2009. godine provodi projekt ”Zaštita i očuvanje bijele rode”. Putem tog projekta se, osim prikupljanja informacija o brojnosti i stanju ovih ptica, osobama koje na svojim krovovima imaju gnijezdo roda isplaćuje naknada u iznosu od 700 kuna. Razlog je to što se krovište postepeno uništava zbog težine gnijezda. Do sada je isplaćeno preko 550.000 kuna za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem, a zanimljivo je da je u 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno čak 265 gnijezda!