Prijava

Vaša prijava

Studije dokazale štetnost konzumacije e-cigareta


Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u srijedu da su 153 slučaja teške bolesti pluća, prijavljena u posljednja dva mjeseca, možda povezana s elektronskim cigaretama. Nijedan oboljeli u 16 saveznih država nije umro, a radi se uglavnom o tinejdžerima i mlađim punoljetnicima. Ranije ove godine, američka je Agencija za hranu i lijekove upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama nakon što je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste.

Mnogi se tješe kako je e-pušenje sigurnije od tradicionalnog, no zapravo ono nije bez rizika, jer i e-cigarete obično sadrže nikotin! Znanstvenici sa eminentnog instituta u Stockholmu otkrili su da „postoji značajan rast otkucaja srca i povećanja krvnog tlaka“ kod onih koji koriste e-cigarete s nikotinom. Istraživanje je također pokazalo da kod onih koji puše e-cigarete s nikotinom (za razliku od onih koji ne koriste nikotin) postoji tri puta veća opasnost od „zadebljanja i suženja arterija“, zbog čega je i veća opasnost od srčanih oboljenja, nepravilnog rada srca, visokog krvnog tlaka, zatajenja srca i moždanog udara.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na službenim stranicama naglasili su važnost informiranja po pitanju mogućih posljedica nepovoljnih po zdravlje konzumenta e-cigareta.

– Pušenje i uporaba duhana su, poglavito zbog zdravstvenih rizika, često predmet znanstvenih istraživanja i rasprava. Radi cjelovitog pristupa neophodno je informirati se i o sustavu elektroničke dostave nikotina ili, popularno, e-cigaretama i razmatrati i njihove zdravstvene učinke. Aerosoli iz e-cigareta nisu samo „vodena para“, kako se često tvrdi u promidžbenim materijalima, već predstavljaju i ozbiljnu opasnost za zdravlje, posebno djece, adolescenata i trudnica – ističu na službenoj web stranici HZJZ.