Prijava

Vaša prijava

Sirutka: ‘gral’ zdravlja od 26 kalorija za samo pet kuna!


Sirutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od dojenačke dobi do starosti. Zbog sličnosti majčinu mlijeku može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi. Nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka – vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Donosimo sedam blagodati sirutke:

  • Smanjuje stres i osjećaj umora – potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.
  • Prirodni lijek za jetru – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Tome je tako sadrži tzv. beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke.
  • Pomaže kod mršavljenja i povećava izdržljivost – sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daje osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi. Obiluje elektrolitima, odlično hidrira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića!
  • Rješava problem zatvora stolice – brzinski potiče probavu i riješiava neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može izazvati proljev. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski pH potiče rad crijeva.
  • Regulira povišene masnoće u krvi – preporučuje se ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom.Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko tjedana redovita konzumiranja.
  • Pomaže u izgradnji mišićne mase – sirutkau prahu danas je možda najpopularnija među sportašima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno tjelovježbe.
  • Snižava krvni tlak – Redovito konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sustava jer smanjuje razinu glukozu u krvi i krvni tlak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.