Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija preuzima poslove državne uprave


Danas je održan radni sastanak o povjeravanju poslova Ureda državne uprave Zagrebačkoj županiji na kojem je Ministar uprave Ivan Malenica županu Stjepanu Kožiću, predsjedniku Županijske skupštine Damiru Mikuljanu i predstojnici Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Andrei Jurić, predstavio reformu državne uprave. Reformom će se ukinuti uredi državne uprave, a njihove poslove obavljat će županije koje će poslove preuzeti s prvim danom 2020. godine.

„Obilazimo sve županije kako bi kvalitetno pripremili ovu reformsku mjeru koja se provodi iz nacionalnog programa reformi Hrvatske Vlade, a radi se o povjeravanju poslova ureda državnih uprava županijama. Obim poslova koji je prethodio i koji nam slijedi je jako velik. Izmijenjen je Zakon o sustavu državne uprave koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine, a temeljem tog zakona mijenja se 66 posebnih zakona koja bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.“ – objasnio je ministar Malenica.

„Zagrebačka županija je i do sada sve poslove koji su joj dodijeljeni odrađivala kvalitetno i učinkovito i tako će biti i nakon što preuzmemo poslove Ureda državne uprave. Čeka nas puno posla jer moramo donijeti niz internih akata, ali i odluka na Županijskoj skupštini” – rekao je župan Kožić, dok je predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan najavio da će se o ovoj reformi raspravljati na sjednici u prosincu. Osim toga sjednica je najavljena i za 2. siječnja kako bi se stvorio okvir da se dodijeljeni poslovi mogu odvijati bez zaustavljanja.

„Pozdravljam ovu reformu jer cilj je približiti se građanima, a mi ćemo poduzeti sve radnje kako bi se poslovi kvalitetno povjerili županiji.“ – izjavila je po ovlaštenju Vlade RH predstojnica Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Andrea Jurić. Korist predstojećih promjena najviše osjetiti građani koji će lakše ostvarivati određena prava, a Zagrebačka županija će preuzeti  159 djelatnika Ureda državne uprave čije su plaće i otpremnine osigurane u državnom proračunu.