Prijava

Vaša prijava

Gračan: U Velikoj Gorici osjećamo se kao doma, ne želimo nigdje drugdje


Još jedan kvalifikacijski ciklus je pred mladom reprezentacijom Hrvatske, generacijom U-21. Novo je društvo u skupini kroz koju će naši klinci loviti Euro 2021. u Sloveniji i Mađarskoj, tu su uz nas i Škoti, Grci, Česi, Litavci i simpatični dečki iz San Marina, novi je najveći dio momčadi, ali neke stvari tu se ne mijenjaju. Za početak, Velika Gorica bila je i ostala baza ove reprezentacije, grad iz kojeg se kreće u sve izazove.

– U Velikoj Gorici se osjećamo odlično, zato tu stalno i dolazimo. Ovdje imamo izvrsne uvjete za trening, HNK Gorica maksimalno nam izlazi u susret, a i u hotelu se osjećamo jako dobro, praktički kao kod svoje kuće. Udomaćili smo se, sve nam odgovara i nema razloga da bilo što mijenjamo – kaže izbornik Nenad Gračan, čovjek koji je Hrvatsku U-21 odveo na Euro ovog ljeta.

Bilo je to prvi put nakon 2004. da su se hrvatski talenti našli na kontinenatalnoj smotri, u tom društvu bio je i igrač Gorice Marijan Čabraja, a sad su na red došli neki novi klinci.

– Teško je ovdje govoriti o  potpuno novoj generaciji. Da, ima tu puno novih igrača, koji se tek trebaju ukomponirati u sve ono što tražimo. S obzirom na posljednje rezultate koje smo imali, podigli smo ljestvicu prilično visoko, jer u posljednja tri ciklusa dvaput smo bili prvi u kvalifikacijskoj skupini. Uostalom, nakon 15 godina smo otišli i na Europsko prvenstvo. Sigurno su toga svi igrači svjesni, kao što je sigurno i da im je svima to dodatni motiv na svakoj utakmici, ali i treningu – kaže izbornik Gračan.

Prva prilika da ove “renovirana” momčad počne dobivati svoje konture bit će u četvrtak navečer, naravno, u Velikoj Gorici. Na našem Gradskom stadionu u 20 sati počinje prijateljski ogled s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Riječ je o protivniku koji je nepoznanica za sve nas, ali znamo da se radi o olimpijskoj reprezentaciji, o igračima koji su stariji od naših i po dvije godine. Međutim, nama je najvažnije da u ovakvim utakmicama isprobamo sve igrače, da vidimo u kakvom su stanju i kako će se prilagođavati našim zahtjevima. U budućnosti ćemo isprobati još neke, priključiti ih, ali za sve njih je u prvom redu važno da imaju kontinuitet u svojim klubovima – logično rezonira izbornik.

Velika Gorica stalna je baza mlade reprezentacije, a to će i ostati u budućnosti, kaže izbornik… Foto: David Jolić/cityportal.hr

U svome kadru ima zanimljivih igrača, dio njih iza sebe ima i inozemna iskustva, društvo iz Dinama i ozbiljne europske utakmice… I zato je prilično jasno tko bi tu trebao voditi glavnu riječ. I koji su ciljevi.

– Bitno nam je da sve ove igrače, bez obzira na njihovu dobu, lagano uvodimo u proces, pogotovo u slučaju kad osjetimo da sutra mogu zaigrati za A reprezentaciju. Evo, i na Euru je bilo deset igrača koji su i dalje ovdje, s nama. Svi osim Brekala, koji je već otišao u A reprezentaciju. Od svih njih, koji su tu već neko vrijeme, očekujem da budu i vodilja novima, budući da već znaju način rada, a naravno da se od njih očekuje i da na terenu budu nositelji igre. Prije svega tu mislim na Moru, Sosu, Majera, Ivanušeca, Kulenovića, Šempera, Bradarića… Ne želim nekoga zaboraviti, ali svakako su to sve vrlo talentirani igrači pred kojima su lijepe karijere – kaže Gračan.

Skupinu koja stoji na putu Hrvatskoj do Eura označit će teškom i zahtjevnom, svjestan je svega što njegovu momčad očekuje, i baš zato će biti posebno važno u utorak dobro startati. U Šibeniku, na Šubićevcu, protivnik će biti Škotska.

– O škotskom stilu nogometa znamo sve, oni su uvijek vrlo agresivni i vrlo kvalitetni, a takva će sigurno biti i ova njihova momčad. Nama je najvažnije ići utakmicu po utakmicu, početak je uvijek najteži, jer tek treba uklopiti nove igrače, ukomponirati igru tako da budemo jednako dobri kao u prethodnim ciklusima. U Šibeniku nas sigurno čeka teška utakmica, ali ja očekujem pobjedu, što bi nam bilo iznimno važno na početku jedne nove priče – kaže Gračan.

Za početak, za skupljanje samopouzdanja, puno bi značio i dobar rezultat protiv UAE-a. Ulaz na Gradski stadion u četvrtak navečer bit će besplatan, i izbornik i igrači voljeli bi da na tribinama bude što više ljudi, da im ljubitelji nogometa iz našega kraja pomognu da ulove zalet za sve što ih čeka. Kao što bi i bilo normalno u “njihovoj kući”, u gradu u kojem se osjećaju kao doma…