Prijava

Vaša prijava

Jakir: Lijepo je što me se spominje kao izbornika, ali moj fokus je Gorica


Dva tjedna bez službene utakmice HNK Gorice je iza nas, nogometni kibici već polako ulaze u krizu, ali dobro je… Šarenilo HNL-a nastavit će nas uveseljavati već ove subote, kad u 19 sati na Gradski stadion dolazi Lokomotiva. Gorica je na reprezentativnu stanku otišla pobjedom kod Varaždina (3-1), a u međuvremenu je se odmaralo, putovalo, treniralo, igralo…

– Nakon Varaždina smo dečkima dali tri dana slobodno, da se malo odmore i resetiraju, a u četvrtak smo nakon jutarnjeg treninga otišli na mali teambuilding u Sloveniju, u Zreče. Bili smo tamo tri dana, završili sve skupa utakmica protiv Aluminija iz Kidričeva, uspjeli i pobijediti, što je jako dobro za samopouzdanje, a i općenito sam zadovoljan kako su igrači trenirali – uvodno je rekao trener Sergej Jakirović, pa sa zadovoljstvom konstatirao:

– Prvi put od početka priprema nemamo ozlijeđenih, svi su zdravi, imamo 25 igrača na raspolaganju i spremni smo za ono što nas očekuje. Počevši od Lokomotive!

Neobična je ta gorička priča s domaćim utakmicama ove sezone. Favorizirani Rijeka i Osijek kući su otišli pognutih glava, praznih ruku, dok su Inter i Istra odnijeli po bod. I zato će biti posebno zanimljivo vidjeti kakva će Gorica biti ovoga puta, nakon predaha i kompletiranja kadra. I to protiv momčadi koja je prošle sezone oba puta slavila na našem stadionu, prvi put s čak 3-0, a u proljetnom dijelu sezone 2-0.

– Nadam se da ćemo biti dobri, da ćemo nastaviti uspješan niz, jer mi u zadnjih 16 utakmica u prvenstvu imamo samo tri poraza, dva od Dinama i jedan od Hajduka, sve u gostima. Naravno da je motiv posebno izražen upravo zbog toga što su nas prošle sezone oba puta pobijedili doma, što im nismo uspjeli čak ni zabiti gol, želimo to ispraviti i vjerujem da možemo ići na tri boda – optimističan je Jakirović.

Jedinu prošlosezonsku pobjedu protiv Lokomotive Goričani su izborili u zadnjem kolu (3-2)… Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Na početku sezone čekala su se pojačanja, dio igrača bio je ozlijeđen i van pogona, a sad je situacija potpuno drugačija. I trenerove brige pretvorile su se u slatke brige. Sad je problem kako usrećiti sve igrače u situaciji kad neće svi moći čak ni na ovaj prošireni zapisnik, po kojem se za utakmicu “skidaju” čak 23 igrača.

– Za mene to nije problem, svi dečki znaju kako radimo, znaju kako ja razmišljam. Rekao sam im davno da svatko sam sebe stavlja u momčad ili se iz nje izbacuje, moje je samo da izaberem najbolje u određenom trenutku. I to je dosad dobro funkcioniralo. Naravno da konkurencija svakoga čini boljim, a nama je bitan svaki igrač. Igramo i Kup, bit će dovoljno utakmica i prilika, tako da je bolje da imam dovoljno spremnih igrača na raspolaganju – kaže trener.

Morat će ovoga puta odabrati i pravu taktiku, budući da će s druge strane biti protivnik bitno drugačijeg stila. Lokosi vole igrati s puno dodavanja, s velikim posjedom, a Gorica igra znatno okomitije, češće rješenja traži dugim loptama.

– Sigurno da će ovo biti izazovna, zahtjevna utakmica, ali moramo reći i da je Lokomotivi otišlo sedam igrača u odnosu na posljednju utakmicu protiv nas. Tu su neki novi igrači, novi dečki željni dokazivanja, no činjenica je da je stil ostao isti. S druge strane, slični su i nama, budući da su jaki i u tranziciji, pogotovo preko Kastratija i Drožđeka. Morat ćemo biti jako pametni i dogovor iz ovoga tjedna što bolje prenijeti na teren. Ako im uspijemo smanjiti prostor za igru, bit ćemo blizu pobjedi – uvjeren je Jakir.

Uz sve ostale, morat će pronaći način i kako zaustaviti jedno poznato lice, povratnika u HNL. Naime, upravo bi protiv Gorice u dresu Lokomotive trebao debitirati Sammir, Brazilac sa sedam nastupa za hrvatsku reprezentaciju.

– Ma dobro, ima tamo još jako dobrih igrača. Gledao sam utakmicu protiv Slaven Belupa, zabili su šest golova jednoj ozbiljnoj momčadi, a tu nije bilo Sammira. No tu su Drožđek, Kastrati, Tolić, Petrak, pa Budimir, koji nosi određenu kvalitetu, a čak nije ni bilo jednog Uzunija… Godinama je već tako u Lokomotivi – kaže Jakirović.

I Jakirovića i kolegu iz Lokomotive, Gorana Tomića, spominje se za klupu U-21 reprezentacije… Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Njegovo ime i prezime ovih se dana počelo spominjati i u kontekstu mogućeg preuzimanja klupe hrvatske U-21 reprezentacije. Dosadašnji izbornik Nenad Gračan je otišao, traži se nasljednik, a uz Jakirovića su se spominjali i Ognjen Vukojević, Goran Sablić, Lokomotivin trener Goran Tomić… Nije Jakir mogao pobjeći i od tog pitanja uoči dolaska Lokomotive.

– Naravno da mi je drago što se spominje moje ime, velika je to čast i za mene osobno i za klub, ali i pokazatelj da smo na dobrom putu, da se prati naš rad. U ovom trenutku ne znam o tome ništa više od onoga što sam pročitao u novinama, tako da moj potpuni fokus ostaje isključivo na Gorici. A sad, što će biti i kako će biti… O tom potom. Kažem, lagao bih kad bih rekao da mi nije drago, ali to je sve što mogu komentirati u ovom trenutku – kazao je trener Gorice.

O sastavu, po dobrom starom običaju, nije želio govoriti, pa ostaje jedino da se sami poigramo s mogućih početnih 11 u sudaru s Lokomotivom:

Kahlina – Musa, Steenvoorden, Jovičić, Čabraja – Marina/Čanađija, Suk – Hamad, Maslowski, Lovrić – Cherif